The Voice Of Greece gaat stoppen

ERA logo

ERA logoAlleen wisten ze dat zelf nog niet. Tot een paar ijzerhandelaren ten tonele van de zendersite in het Griekse Avlis verschenen om de waarde van de 39 metalen zendmasten te schatten voor een bod. Da's ook een manier om erachter te komen dat je werk ophoudt te bestaan…

 

 

We hebben dat de afgelopen jaren natuurlijk al vaker gezien: kortegolf stations die ermee stoppen wegens te duur, geen toegevoegde waarde meer, achterhaalde techniek, iedereen op internet, afijn, de bekende argumenten. Maar in Griekenland gaat het er nou eenmaal een stukje emotioneler aan toe.

“In het kortegolf zendstation in Avlis verscheen een vertegenwoordiger van een firma die metaal opkoopt en begon foto's te nemen van de locatie. Nadat wij (de mensen van het zendstation ERT – red.) vroegen wat hij aan het doen was, vertelde hij ons dat hij een mandaat had gekregen van het Ministerie van Financiën om een offerte uit te brengen voor het omver halen van 39 masten en de verkoop van het metaal als scrap.”

[…] De naam van het bedrijf en het kenteken van de auto zijn bekend. De vakbond van ERT benadrukt dat dit een gebied van 1160 are is, met 39 metalen masten, met een hoogte van tussen de 30 en 70 meter elk, die dienst doen als kortegolf antennes voor het uitzenden van de “Voice of Greece”, de ERA-pénte, over de hele wereld.

“De Griekse kortegolf uitzendingen begonnen in 1938 en werden later ook gebruikt om informatie te verzenden naar de Griekse soldaten die tegen de fascisten in Albanië vochten. De enigen die ooit het lef hebben gehad om de zender uit te schakelen waren de Nazi's tijdens de bezetting. Sinds de bevrijding heeft de zender onafgebroken het land verbonden met de Griekse zeevarenden en de emigranten. The Voice of Greece zendt informatie, amusement, cultuur en traditie uit Griekenland uit met programma's in 12 talen en is over de hele wereld te ontvangen”.

Yep. Dat deed Radio Nederland Wereldomroep ook. Maar als je financieel aan de geeuwhonger ligt, tellen andere argumenten. De Grieken redeneren als volgt:

"Er wonen nog steeds generaties Griekse emigranten over de hele wereld, en er zijn een hoop zeelieden die vertrouwd zijn met de kortegolf. Daarnaast liggen er rond Griekenland nog een aantal landen met een lage technische ontwikkeling (lees: geen internet). Tevens is het bezopen dat het besluit om een complete radiodienst weg te snijden, genomen wordt door een liquidateur van het ministerie van Financiën: er is geen onderzoek gedaan naar de gevolgen van het stoppen van de kortegolf uitzendingen, terwijl beloofd was dat over de toekomst van de Griekse radio pas besloten zou worden na een analyse die uitgevoerd zou worden door het administratieve bestuur van de nieuwe officiële omroep."

De inschatting is dat het een gepasseerd station is, en insiders denken zelfs dat de Griekse kortegolf omroep het eind van dit jaar niet eens meer haalt. En zo wordt het weer een stukje stiller op de kortegolf.