Scarborough Reef wordt zeldzaam

Scarborough Reef

Scarborough ReefDXpedities naar Scarborough Reef en andere locaties in die regio kunnen wel eens een stuk moeilijker dan wel helemaal onmogelijk worden als China naar verwachting een keten betwiste zandbanken en riffen gaat bezetten in de Zuid Chinese Zee.

 

 

Aldus een Filipijnse topdiplomaat die zegt dat China vermoedelijk zijn territorium uit wil breiden voordat daar regionale zeevaart regels van kracht worden. Albert del Rosario is de secretaris van het ministerie van buitenlandse zaken van de Filipijnen. Op 4 september zei hij dat zijn land van mening is dat China's inval in het gebied dat bekend staat als de Scarborough Shoal een bedreiging is voor de vrede in Zuidoost Azië. Maar in Peking beschrijft een woordvoerder van buitenlandse zaken het gebied als inherent Chinees grondgebied.

Scarborough Shoal of Reef, ook bekend als Huangyan Island, is een rif dat ligt tussen de Macclesfield Bank en het Filipijnse eiland Luzon in de Zuid Chinese Zee. Verschillende landen maken aanspraak op het gebied, waaronder China, Taiwan en de Filipijnen. De status van het gebied wordt vaak betrokken bij andere territoriale discussies in de Zuid Chinese Zee zoals de aanspraken op de Spratly eilanden of de Paracel eilanden. Sinds de impasse rond Scarborough Reef dat in 2012 ontstond is toegang tot het gebied door de Chinezen ernstig beperkt.

De spanningen in de Zuid Chinese zee zijn de laatste tijd toegenomen omdat China zijn groeiende maritieme macht gebruikt om uitgebreide aanspraken op het olie- en gasrijke gebied meer kracht bij te zetten. En dat voedt al een tijdje de angst voor een militaire confrontatie.

De laatste grote expeditie vanaf Scarborough was in 2007 toen het BS7H team meer dan 45.000 QSO's maakte. Momenteel staat Scarborough nummer 21 op de Club Log Most Wanted lijst en nummer 7 op de door DX Magazine gepubliceerde Most Needed lijst. Maar het ziet er dus naar uit dat een volgende expeditie wel even op zich laat wachten.