Morse als Immaterieel Cultureel Erfgoed

Handpomp

HandpompOp woensdag 23 april organiseert de Koninklijke Unie van Belgische Radioamateurs (UBA), in samenwerking met ETWIE, een bijeenkomst om samen na te denken over de toekomst van de morsecode. Deze rondetafel gaat door vanaf 19u in Congres- en Erfgoedcentrum Lamot (Mechelen), en staat open voor iedereen die op een of andere manier bezig is met of geïnteresseerd is in het gebruik van de morsecode.

 

De morsecode was erg belangrijk voor de ontwikkeling van moderne communicatietechnieken. Maar ook nu nog wordt de morsecode wereldwijd gebruikt door een relatief grote groep mensen die met elkaar in contact willen komen. Sinds enige tijd neemt een werkgroep binnen de UBA het voortouw in een project rond het erkennen van morsecode als immaterieel erfgoed, met de bedoeling het gebruik ervan als communicatiemiddel niet verloren te laten gaan, maar, integendeel, te actualiseren en door te geven aan de jongere generaties. Een concrete doelstelling op korte termijn is dan ook de erkenning van de morsecode op de Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen.

In het kader van deze erfgoedwerking rond de morsecode wil UBA een zo groot mogelijke groep geïnteresseerden betrekken. Heb je ervaring met het gebruik van morsecode? Vind je het belangrijk dat de morsecode niet verloren gaat? Wil je mee nadenken over hoe we het gebruik van de morsecode kunnen doorgeven aan toekomstige generaties? Dan ben je zeker welkom op de bijeenkomst op 23 april in Mechelen.

Op het programma die avond staan onder meer:

  • een presentatie over de betekenis van de morsecode door Frans Verheyden, ON5GO

  • een overzicht van de erfgoedwerking van de UBA door Jacques Verleijen.

  • Maar uiteraard willen we vooral graag luisteren naar jouw ervaringen en ideeën. Ben je bijvoorbeeld zelf actief gebruiker van de morsecode en geef je cursussen aan jongeren? Heb je ideeën om morsecode actueel te houden door een samenwerking met een school in je buurt? Heb je weet van onderzoek over morsecode? Alles kan aan bod komen! Jouw input zal mee vorm geven aan het erkenningsdossier voor de inventaris immaterieel erfgoed.

 Ten slotte wordt de nieuwe brochure ‘Grenzeloos, met punten en strepen’ voorgesteld, die verschijnt ter gelegenheid van de Erfgoeddag op zondag 27 april. Op Erfgoeddag organiseert UBA op tal van plaatsen in Vlaanderen activiteiten rond de morsecode.

Alle geïnteresseerden zijn welkom op woensdag 23 april om 19u in Congres- en Erfgoedcentrum Lamot (Van Beethovenstraat 8-10, 2800 Mechelen).