Etherpiraten wilden uitzending kroning verstoren

img_koets1-300x199Etherpiraten hebben tijdens de troonswisseling vorig jaar geprobeerd de live televisie-uitzendingen te verstoren. De storing werd verhinderd door inspecteurs van het Agentschap Telecom. Die merkten dat een onbekend signaal in de ether werd gestuurd op de frequenties van de televisieregistratie.

 

 

Volgens het Agentschap Telecom ging het om een poging tot een moedwillige verstoring met een stoorzender en toont het de kwetsbaarheid van draadloze signalen aan. 'Er was duidelijk een opzet om bewust de boel te verstoren,' zegt het agentschap. 'We konden ingrijpen voordat de inhuldiging werd verstoord.' Inspecteurs achterhaalden de dader, die inmiddels wordt vervolgd en binnenkort voor de rechter moet verschijnen.

Ernstigere gevolgen
Het moedwillig storen van draadloze signalen als gps of wifi kan veel ernstigere gevolgen hebben. Wie kwaad wil, kan er het hele land mee ontwrichten. 'We zijn kwetsbaar.'

Ze zijn verboden. Maar wie even op internet zoekt, heeft er voor een paar tientjes zó eentje te pakken: stoorzenders voor gps-signalen. Ze zijn soms amper groter dan een dobbelsteen en wie wil, kan er grote problemen mee veroorzaken.

Gps-jammers kunnen nog veel ergere dingen doen dan het verstoren van een tv-uitzending, waarschuwt het agentschap. Wie kwaad wil, kan veel: schepen kunnen uit koers raken, met een ontregelde Nieuwe Waterweg of ernstige aanvaringen als gevolg. Maar wie wil, kan er ook vliegtuigen mee aan de grond houden.

Probleem is dat men zich tegenwoordig niet meer bewust is van de kwetsbaarheid van radiosignalen, omdat het nou eenmaal meestal gewoon werkt, zonder problemen. Dat dat niet vanzelfsprekend is, toont dit bericht maar weer eens aan.