Nieuwe doorbraak in accutechniek

ouwe accu

ouwe accuOnderzoekers van de universiteit van Stanford in Californië zeggen een nieuwe doorbraak te hebben gerealiseerd in de technologie achter oplaadbare accu's, zoals die voor smartphones. Door de nieuwe techniek kan een batterij tot vier keer langer meegaan op één laadbeurt.

 

De wetenschappers is het gelukt om een accu te maken waarbij ook de anode, de elektrode waar een positieve lading door gaat, uit lithium te fabriceren. Normaal gesproken kan dit ervoor zorgen dat er scheuren en gaten in de omhulsels van de anode verschijnen waardoor kortsluiting kan ontstaan. Ook is er een vergrote kans op hittevorming, wat erg gevaarlijk kan zijn.

De onderzoekers omzeilen deze problemen door de anode met een zogenaamde 'nanosphere', een microscopisch dun laagje gemaakt van koolstof, af te schermen. Hierdoor kan het uitdijende lithium in bedwang worden gehouden.

Volgens de uitvinders kan een lithiumbatterij een tot wel vier keer grotere capaciteit hebben als een huidige lithium-ionaccu. Hierdoor kunnen niet alleen telefoons langer meegaan op één laadbeurt, ook zou het tot een doorbraak op het vlak van elektrische auto's kunnen leiden.