QRP L-tunerkit

L-tunerkit

L-tunerkitDe Sotabeams website heeft een leuk L-tunerkitje in het programma opgenomen, waarmee een antenne-aanpassing kan worden gerealiseerd voor zenders met een maximaal vermogen van 20W piek en 10W continu.

 

 

Nou is een L-tuner niet nieuw, en je kunt 'm ook zelf maken. Het hoe en waarom van de L-tuner beschreef ik reeds in februari 2008… Maar als je daar om wat voor reden ook niet in staat ben, is dit een leuke oplossing.

De Adventure Tuner, zoals hij genoemd wordt, is een leuk bouwproject. Als je nog nooit iets gebouwd hebt, zal het je ongeveer 3 uur kosten om 'm in elkaar te zetten. Een ideale tuner voor portabel gebruik.

De website merkt op dat hij bi-directioneel te gebruiken is, maar gaat niet in op het effect daarvan. Zie daarvoor de link naar het artikel uit 2008! Het heeft er alles mee te maken of je een antenne met een te lage of met een te hoge impedantie aansluit.

Wat wel handig is, is dat de schuifschakelaars onafhankelijk van elkaar in te schakelen zijn, in tegenstelling tot de 5 standen schakelaar uit de 2008 versie. Dat levert 0 – 5.6 uH in 0.1 uH stappen, en dat maakt dat je altijd wel de antenne aan kunt passen. Heldere LEDs geven een indicatie van de antennestroom om je te helpen bij het afstemmen als je zender geen SWR meter heeft. Omdat ze in-circuit geschakeld zijn, geven ze meteen een indicatie van de werking van je zender. Het afstembereik van de Adventure Tuner is 3.5 – 30 MHz.

Zie je het echt niet zitten om iets te bouwen, dan is de Adventure Tuner ook gebouwd verkrijgbaar. Het kost je 5 eurotientjes ex verzendkosten. Het schema is dat van een conventionele L-tuner en daarom ook geen verrassing. De vermogensbeperking zit 'm ongetwijfeld in de afstemcondensator: dat is een type transistorradio en niet gemaakt voor hoge spanningen. Maar dat is voor QRP ook niet zo'n probleem: er zullen niet veel amateurs een 100W transceiver in de rugzak stoppen met bijbehorende 60Ah accu…

L-tuner-schema