Repeater Zoetermeer vervangen

Repeater

RepeaterVanmorgen is het dan uiteindelijk gebeurd: de oude repeater die op de Blankaardflat in Zoetermeer stond is vervangen door een geheel nieuw exemplaar welke opgesteld staat in het Stadshart van Zoetermeer.

 

 

De zendontvanger is nieuw, de kabels zijn nieuw, de duplexfilters, de antenne – kortom: we kunnen er weer een tijdje tegen. Voorlopig is de repeater Carrier Controlled, dat wil zeggen: op signalen zonder 88.5Hz CTCSS gaat hij ook open, mits je minstens S4.5 neerzet (ca. -100dBm). Met de 88.5Hz erbij gaat het een stuk beter. Mocht dit een probleem zijn, dan zal de repeater weer in zijn geheel achter het toonslot verdwijnen.

Qua toontjes is het allemaal wat kariger geworden. De repeater geeft zijn call in morse zoals te doen gebruikelijk, maar zonder de letter "H", wat de subtoon van 88.5 aangeeft. Ook de rogerpiep is wat simpeler: geen letters W, I of S meer afhankelijk van de sterkte, maar nog wel een hoog toontje als de 88.5Hz herkend is, en een laag toontje als dat niet het geval is. En pas na 2 seconden signaal op de ingang, om spielerei te voorkomen.

Over toontjes gesproken: tijdens testen vandaag bleek dat de repeater in een aantal gevallen meldde dat er geen subaudio meegezonden werd, terwijl dat toch wel degelijk het geval was. Maar wat blijkt: veel (bami)sets schakelen bij het loslaten van de PTT toets eerst de CTCSS uit en daarna pas de carrier, om squelch-crash te voorkomen (de 'Krrrtjs' aan het eind van een doorgang). Maar de repeatersoftware "ziet" dan bij het wegvallen van de carrier geen CTCSS meer en meldt ten onrechte dat er geen subaudio meegezonden werd. Geen zorgen dus als je een laag piepje terugkrijgt.

Is-ie goed? Hij is fantastisch. De rapporten uit Brabant, Zeeland en Noord-Holland rolden achter elkaar binnen na het operationeel maken van de repeater. Hij is een stuk sterker geworden, zelf in het zwarte (HF)gat waar Uw scribent woont. Voor wat mooi fotomateriaal kunt U terecht op site van de repeaters Haaglanden .