Militairen claimen recht op 6m

Thai logo

Thai logoDe Thaise militairen verdedigden op 6 mei tijdens een publieke zitting over het gewijzigde telecommunicatie- en omroepspectrum master plan, gehouden door de National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC), hun recht op de 50-54-MegaHertz band voor veiligheidsdoeleinden.

 

Ongeveer 500 belangstellenden woonden de zitting bij, waarvan de helft afkomstig was van de Thaise Luchtmacht, de Landmacht en de Marine.

Een van de belangrijkste onderdelen van het gewijzigde plan was de her-toewijzing van de 50-54MHz band aan de militairen vanwege nationale veiligheidstoepassingen. In het originele master plan was de band toegewezen aan de radio amateurs. Maar de NBTC heeft het de amateurs nog niet toegestaan om de band te gebruiken, vanwege de aanhoudende protesten van defensie.

Jakkree Hantongkom, voorzitter van de Radio Amateur Society of Thailand (RAST), stelt dat de 50-54MHz band een internationale band voor amateurs is, en voegt daar aan toe dat de RAST, met 300.000 leden, tevens meer spectrum nodig heeft.

Echter, vertegenwoordigers van de defensie onderdelen houden vol dat de band toegewezen moet worden aan de militairen voor nationale veiligheidstoepassingen.

Momenteel gebruiken de RAST leden de 144-146MHz band, terwijl de militairen de 50-54MHz band alleen tijdens noodsituaties en oefeningen gebruiken.

In het gewijzigde master plan wordt wel de 144-147MHz band aan de radio amateurs toegewezen (1MHz extra als goedmakertje).

Naast het claimen van de 50-54MHz band, vragen de defendie onderdelen aan de NBTC tevens toewijzing voor spectrum ten behoeve van unmanned aerial vehicles (UAVs), beter bekend onder de naam drones.

De NBTC wacht tot 15 mei verder commentaar op het gewijzigde master plan af, alvorens het aan het NBTC bestuur te overhandigen voor besluitvorming. Wordt het gewijzigde master plan goedgekeurd, dan zal dat gepubliceerd worden in de Royal Gazette.