Record ballonvlucht geëindigd

Ook een ballon

Ook een ballonNa meer dan 110.800km afgelegd te hebben vanaf Australië waarbij de pico ballon PS-46 tweemaal om het Zuidelijk halfrond vloog, is hij op 18 juli uiteindelijk ten onder gegaan in de Indische Oceaan als gevolg van slecht weer.

 

De door zonne-energie gevoede ballon met Amateur Radio payload aan boord werd op 23 mei gelanceerd door Andy VK3YT, die hierover zegt: “Het waren opwindende maar ook uitputtende acht weken voor veel hard-core trackers.

Door hun vasthoudendheid werd de ballon bijna rond de klok gevolgd. Het was hard werken, en voor velen van ons werd de kleine party ballon onderdeel van de dagelijkse routine.

Een welgemeend dank-jullie-wel aan alle trackers die geholpen hebben, en alle die-hards die de ballon gevolgd hebben. Zonder jullie was dit project nooit mogelijk geweest.”

Er waren meer dan 20 vaste volgers en nog vele anderen die de high altitude flight volgden en de gegevens uit de 25mW HF zender in WSPR en JT9 volgden.

Na zijn vertrek uit Queensland in noord-oost Australië waarbij hij gevolgd werd door VK 1, 2, 3, 4, 5, 6 & 7, begon zijn reis rond het zuidelijk halfrond. Gedurende de reis werd de ballon vaak gehoord door Bob ZL2RS uit Kerikeri, die op een hoge locatie in een rustig deel van Nieuw Zeeland’s noordelijke eiland woont.

Hij dreef op een jetstream over een noordelijk pad over de Grote Oceaan naar Zuid Amerika via Peru, Bolivia, en dan verder over Brazilië.

Rapporten van onderweg kwamen van John AK4AT, Virginia, Bill W4HBK, Florida, Pablo OA4AI in Lima, en Jorge LU5VV, Bariloche Argentinië.

De ballon ging toen verder over de Atlantische Oceaan naar Zuid Afrika, na eerst over Namibië en Botswana gevlogen te zijn, waar hij gevolgd werd door John ZS5J, Pravin ZS5LT, Vince ZS6BTY, Jan ZS6VOL, Ken ZS6KN en Jan ZS6BMN.

Via Zuid Afrika bij Durban ging het zuid-oost, en op zo'n 7956km van zijn startplaats in Australië kwam hij in slecht weer terecht en dat overleefde hij niet.

De laatste die de ballon hoorde was Vince ZS6BTY uit Pretoria. De ballon zat toen op een hoogte van ongeveer 9.000 meter, maar verloor toen snel hoogte en kwam in de oceaan terecht.

De record vlucht is niet het. Andy VK3YT werkt al aan de volgende lancering en zowel hij als de trackers kunnen niet wachten…