5MHz uitkomst van WRC15 nog onzeker

IC-746

IC-746Ondanks de hoera-stemming over de vermoedelijke toestemming voor het gebruik van 5MHz ergens in september, zijn we er internationaal gezien nog lang niet. Met de deadline voor het indienen van voorstellen voor de World Radiocommunication Conference 2015 (WRC-15) op minder dan 2 maanden, is het nog steeds onduidelijk hoe het op zijn minst één voor amateurs belangrijk agendapunt zal vergaan.

 

En dat is agendapunt 1.4, die de deelnemers oproept om een secundaire toewijzing voor radio amateurs op 5MHz (60m) te overwegen. In Amerika en de meeste andere landen die daar al toestemming hebben, is er voor amateurs een aantal vaste kanalen toegewezen op 5 MHz — niet noodzakelijkerwijs hetzelfde in elk land, hoewel de meeste wel gemeenschappelijk zijn.

Zoals ARRL technisch directeur Brennan Price, N4QX, afgelopen voorjaar al uitlegde na de tweede voorbereidende vergadering, liepen de voorstellen voor agendapunt 1.4 “mijlenver uiteen — van Geen verandering tot een complete toewijzing van 5275-5450 kHz, met expliciete voorstellen van 15 kHz en 100 kHz daar tussenin, en een paar waarvan de details later ingevuld dienden te worden.” Zoals Price het destijds samenvatte, “De meningen lopen ver uiteen, en de uitkomst is onzeker.”

In het in juli 2015 aan de International Amateur Radio Unie Regio 3 Conferentie aangeboden rapport, een conferentie die komende oktober gehouden wordt in Indonesië, zegt ARRL voorzitter David Sumner, K1ZZ, dat hoewel Amerika “over het algemeen steun verleent” aan de Amateur Radio en Amateur-Satelliet voorstellen tijdens WRC's en op andere Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) locaties, “het moeilijk is om steun te krijgen van de federale overheid voor agendapunt 1.4.” De ARRL is lid van IARU Regio 3 om de belangen te behartigen van FCC-gelicenseerde radio amateurs die wonen in Guam; de Noordelijke Marianas; Amerikaans Samoa; Baker, Howland, Jarvis, en Wake eilanden; Palmyra Atoll, en Kingman Reef.

Toen hij in juli het rapport aanbood aan de IARU R3, zei Sumner al dat het beste waar de ARRL op kon hopen voor wat betreft de Amerikaanse positie, een secundaire toewijzing van 25 kHz op 5 MHz zou zijn, “en dan nog alleen als het het CITEL Inter-Amerikaanse voorstel (IAP) wordt,” legde hij uit. CITEL heeft eerder deze maand haar werk al afgerond en komt met een IAP voor een 175 kHz secundaire toewijzing van 5275-5450 kHz, met de steun van maximaal een dozijn landen. Maar dat is niet een voorstel dat de steun van Amerika of Canada zal krijgen, helaas. Sumner merkt op dat tot op dit moment er slechts één formeel voorstel ligt voor agendapunt 1.4, en dat pleit voor het ongemoeid laten van 5250-5450 kHz. Dat voorstel komt van de Regional Commonwealth in the Field of Communications (RCC), de regionale telecommunicatie organisatie die bestaat uit de vroegere landen van het Commonwealth of Independent States, waarvan Rusland de grootste is.

Andere regionale telecommunicatie organisaties hebben nog steeds geen formele voorstellen ingediend. Sumner zei deze week nog dat het onmogelijk is om te voorspellen wat er gaat gebeuren tijdens de European Conference of Postal and Telecommunications Administrations (CEPT) vergadering die binnen een paar weken gehouden wordt. CEPT is de paraplu organisatie voor alle 48 Europese landen.

“We stellen de sterke ondersteuning van de vele Latijns-Amerikaanse en Carribische administraties op prijs en we houden hoop dat er een gunstige consensus bereikt kan worden in Genève in november,” zegt Sumner.

In Europa is de Hongaarse versie van het AT, NMHH, begonnen met het uitgeven van tijdelijke machtigingen aan amateurs voor het werken in de band van 5350-5450 MHz op secundaire basis voor het doen van onderzoek. De machtigingen zijn 3 maanden geldig, en houders kunnen ze na die tijd opnieuw aanvragen. Volgens de Nederlandse amateurvereniging (VERON) denkt het Agentschap Telecom in september te beginnen met het vrijgeven van 5350-5450 kHz aan radio amateurs op secundaire basis voor alle modes. De primaire gebruikers van de band, waaronder Defensie, hebben al ingestemd met de toewijzing. Diverse andere Europese landen hebben eveneens al 60 meter toewijzingen.

De WRC-15 vindt plaats van 2 – 27 november in Genève.