Schaker speelt vals met morse

ChessSet

ChessSetEen Italiaanse schaker is uit een van het land's grootste tournooien geschopt na beschuldigingen van valsspelen met behulp van een camera en morse code.

 

 

Officials van het tournooi kregen argwaan toen Arcangelo Ricciardi, die op de 51.366e plaats van de wereld ranglijst stond, ineens veel betere spelers begon te verslaan.

Ricciardi knipperde op een ongewone manier met zijn ogen en hield zijn hand onder zijn oksel. Toen scheidsrechter Jean Coqueraut hem met die bevinding confronteerde, weigerde hij om zijn overhemd open te maken.

De officials denken dat de 37 jaar oude speler een camera gebruikte die om zijn nek was gehangen, om de beelden van het spel te verzenden naar iemand die een schaakcomputer bediende, en die morse code gebruikte om de zetten door te geven.

Scheidsrechter Coqueraut zei dat hij al vroeg tijdens de competitie vermoedde dat er iets niet in de haak was. "Bij schaken zijn dit soort prestaties onmogelijk, vertelde hij de krant La Stampa.

Hij zei dat Ricciardi gedurende de uren dat hij speelde geen moment van zijn plaats was geweest, en dat hij zijn duim strak onder zijn oksel hield. De 37 jarige speler knipperde daarnaast op uiterst onnatuurlijke wijze met zijn ogen, zei Coqueraut. "En toen drong het tot me door," zei hij. "Hij ontcijferde signalen in Morse code."

Toen Ricciardi weigerde om zijn overhemd open te doen, vroegen de officials hem om door een metaaldetector te lopen, en die toonde een soort slinger die onder zijn overhemd hing. De slinger bevatte een kleine video camera die verbonden was met een klein doosje onder zijn oksel, aldus de officials.

Het incident volgt op een ander ernstig geval van valsspelen in Moskou afgelopen maand april, waar een schaak grootmeester verbannen werd nadat hij betrapt werd op het gebruik van een smartphone op de WC om zijn zetten te checken.

Gaioz Nigalidze wekte argwaan op toen hij herhaaldelijk hetzelfde toiletblok gebruikte gedurende steeds 10 minuten of meer. Toen officials de toiletruimte onderzochten, vonden ze een smartphone gewikkeld in toiletpapier verstopt in een prullenbak.

Het Imperia Chess Festival is het grootste lopende open schaak evenement van Italië en trekt veel grote namen uit de sport.