Nieuwe PLC standaard aangekondigd

PLC

PLCDe nieuwe standaard voor Power Line Communications (PLC) apparaten die frequenties boven 30 MHz gebruiken is nu gereed. PLC apparaten kunnen ernstige vervuiling veroorzaken van het kostbare radio spectrum

 

 

CENELEC Committee TC210 WG 11 heeft de standaard voor in-huis PLC apparaten die boven 30 MHz werken, nu gereed. De eerste standaard in de familie – de nu van kracht zijnde EN 50561-1 – beschrijft het frequentiegebied tot aan 30 MHz en daar is onder radio gebruikers zwaar over gediscussieerd. Deze beschermtnu de omroep, amateur en luchtvaart frequenties, maar verziekt de rest van het spectrum voor lokaal gebruik. De reden daarvoor is de behoorlijk hoge stralingslimiet van 110 dBµV.

De nu positief gekozen EN 50561-3 bestrijkt de opzet van metingen en limieten voor frequenties boven 30 MHz, terwijl apparaten die ook op de lage band werken (en dat is meestal het gaval) nog steeds moeten voldoen aan EN 50561-1 of conformiteit moeten tonen via een alternatieve route. Er is een behoorlijk lage stralingslimiet van tussen de 85 en 80 dBµV vastgesteld (afhankelijk van de frequenie) in de EN 50561-3, en daarnaast zijn de amateurbanden (50 – 52 MHz en 70.0 – 70.5 MHz) verder verzwakt tot 55 dBµV. Deze opkomende standaard zal helpen om de situatie rond PLC gebruik te normaliseren en op zijn minst het amateur spectrum schoon te houden.

De EN 50561-3 standaard wordt vermeld op de Storingswebsite op
http://interference.org.uk/forum/showthread.php?tid=342

Er is een (Engelse) UKQRM Yahoo discussiegroep actief op
http://groups.yahoo.com/group/UKQRM/