KPN van start met LoRa-netwerk

KPN

KPNKPN’s Internet-of-Things-netwerk is op woensdag 4 november live gegaan in Rotterdam en Den Haag. In 2016 gaat KPN zijn zogeheten LoRa (long range) netwerk verder uitrollen in Nederland.

 

Bij de presentatie van het LoRa-netwerk stelde KPN’s chief commercial officer en bestuurslid Frank van der Post dat het met zijn LoRa-netwerk mogelijk wordt om miljoenen IoT-devices met elkaar te verbinden. Het gaat daarbij vooral om devices die weinig energie en mobiele datacapaciteit gebruiken en die regelmatig maar kort contact leggen met andere devices of met centrale systemen.

Het LoRa-netwerk is complementair aan KPN’s bestaande mobiele netwerken voor 2G-, 3G- en 4G-communicatie. Als voorbeelden voor LoRa-communicatie noemde Van der Post meldingen van met internet verbonden sensoren en devices over het verzadigingsniveau van dijken, de noodzaak tot het legen van een vuilniscontainer of het welzijn van melkkoeien. KPN voerde eerder dit jaar diverse proeven uit met LoRa.

Het LoRa-netwerk van KPN voldoet aan drie basiseisen: stabiliteit, veiligheid en duurzaamheid. Zo is het netwerk redundant uitgevoerd en maakt het gebruik van meerdere datacentra van KPN, zodat lokale storingen geen problemen veroorzaken. Privacy van data moet worden gewaarborgd via end-to-end versleuteling van de data die over het netwerk verstuurd wordt.

KPN is sinds begin dit jaar lid van de LoRa Alliance, waar ook technologieconcerns zoals Cisco en Actility en operators zoals Proximus en Swisscom lid van zijn. Het Belgische Proximus lanceerde recent ook een LoRa-netwerk. Het LoRa-netwerk van KPN is gebaseerd op de open standaard LoraWAN, waar ook de Nederlandse IoT-startup The Things Network (TTN) gebruik van maakt. TTN is via lokale initiatieven van start gegaan in Amsterdam en Groningen en verwacht in de zomer van 2016 in steden een dekkend IoT-netwerk te bieden.

KPN zal de komende tijd ruim 1.000 bestaande mobiele opstelpunten voorzien van LoRa-technologie om tot een landelijk dekkend netwerk te komen. LoRa-gateways hebben een bereik van 2 tot 2,5 kilometer. Verder wil KPN tot een LoRa-ecosysteem komen door samen te werken met partners en eindgebruikers. Zo werkt KPN samen met Actility, waarin het via KPN Ventures een minderheidsbelang heeft genomen, bij de uitrol van LoRa-oplossingen in Nederland.