Wetenschappers komen met energiezuinige wifi

Antieke Wifi doos

Antieke Wifi doosEen team van computerwetenschappers en electrotechnici van de Universiteit van Washington heeft een extreem energiezuinige wifivariant ontwikkeld.

 

 

Volgens ArsTechnica verbruikt de nieuwe techniek 10.000 keer minder stroom dan de huidige wifi-apparatuur. Daardoor zouden veel meer apparaten kunnen worden uitgerust met draadloze technieken. Het onderzoek wordt in maart gepresenteerd.

De wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar passieve wifi. De techniek is gebaseerd op radiogolven die worden uitgestuurd door een externe bron die vervolgens worden opgevangen en daarna worden gereflecteerd, maar dan wel voorzien van extra gegevens. Al het rekenwerk wordt volgens een van de electrotechnici gedaan door een centraal apparaat, terwijl de andere apparaten alleen maar gegevens reflecteren. "Dat is op het gebied van energieverbruik een uiterst efficiënte manier om te communiceren", aldus Vamsi Talla.

De technologie is compatibel met bestaande wifitechnologie en kan snelheden tot 11 Mbps halen. De maximale afstand die het signaal kan overbruggen is zo'n 30 meter.

Noot van de redactie: Dit klinkt naar een Wifi versie van RFID techniek; daarbij wordt een RFID chip "aangestraald" door een bron, haalt daar zijn energie uit, reflecteert het signaal en zo wordt de RFID chip herkend. Feitelijk een kristralradio: geen eigen energiebron, maar de energie van de zender gebruiken – en die ook weer gebruiken om terug te zenden. Of dat echt efficiënt is moet nog blijken: aan de ontvangerkant is het inderdaad een hele verbetering natuurlijk, want daar heb je geen energiebron meer nodig. Maar wat dat aan de zenderkant extra kost om dat aanstralen van een ontvanger mogelijk te maken, is de vraag…