FRS frequenties

Rijkslogo

rijkslogoVorige week schreef ik over een wetswijziging die ik in de Staatscourant gezien had, en die betrekking had op een aantal vergunningsvrije frequenties. Daarin werden de FRS (Family Radio Service) frequenties vermeld; de Amerikaanse tegenhanger van onze PMR band. Kort daarna werd ik er door twee amateurs op gewezen dat dit vermoedelijk alleen gold voor onze overzese gebiedsdelen.

 

 

Ik legde de vraag voor aan het Agentschap Telecom en vanmiddag plofte het antwoord in de mailbox: "In Caribisch Nederland geldt afwijkende wet- en regelgeving, die in de titel aangeduid wordt met het achtervoegsel “BES”. De betreffende regeling is voor het merendeel gebaseerd op de vorige Nederlandse regeling uit 2008, aangevuld met enkele toepassingen die gebruikelijk zijn op de Amerikaanse markt. De frequenties voor het Amerikaanse Family Radio System mogen in (Europees) Nederland niet gebruikt worden voor dat doel."

Jammer. Iets te enthousiast geweest. De FRS frequenties mogen dus in Nederland inderdaad niet gebruikt worden. Het is maar dat je het weet…