Eerste zonnevlekloze dag cyclus 24

Flare

FlareOp zaterdag 4 juni was de zon letterlijk vlekkenloos: het was de eerste dag van cyclus 24 dat er geen zonnevlekken te zien waren. Cyclus 24 is begonnen op 4 januari 2008 en eindigt waarschijnlijk in 2019, als de volgende zonnecyclus begint.

 

 

De activiteit van de zon verandert ruwweg elke 11 jaar. De zon gaat door een cyclus van minima en maxima; perioden van respectievelijk lage en hoge activiteit. Die veranderingen in activiteit veroorzaken veranderingen in de ruimte, maar ook op het oppervlak van de aarde. Deze veranderingen worden al tientallen jaren geobserveerd. De vlekkeloze dag werd opgemerkt door de klimaatveranderingssite Watts Up With That , waarbij opgemerkt werd dat er geen bijzondere betekenis aan gehecht moet worden.

Wat bijzonderheden van de zon:

  • Gemiddelde diameter: 1.392.684 km, ongeveer 109 keer de afmeting van de aarde.
  • Omloopsnelheid rond de evenaar: ongeveer 25 dagen.
  • Omloopsnelheid rond de polen: ongeveer 36 dagen.
  • Oppervlakte temperatuur: 5500 graden Celsius.
  • Samenstelling: waterstof, helium.

Dagen zonder zonnevlekken kunnen meerdere keren voorkomen tijdens een zonnecyclus, of helemaal uitblijven. Daar is niet veel aan af te leiden. Zonnevlekken zijn donkerder, koelere plekken aan de oppervlakte van de zon in een gebied dat de fotosfeer wordt genoemd, volgens Space.com.

Zonnevlekken zijn ongeveer 3.800 graden Kelvin (ca. 3.527oC) en zien er alleen maar donkerder uit omdat de omgeving eromheen helderder en heter is. De zonnevlekken kunnen tot wel 50.000km in diameter groot worden. Zonnevlekken worden nog niet volledig begrepen, maar de veronderstelling is dat ze optreden als gevolg van interactie met het magnetisch veld van de zon.

Voor ons is het een eerste indicatie dat het met de condities op de hogere banden bergafwaarts gaat.