13-jarige wijst museum terecht

Al's cel

alcaponeWie zegt dat de jeugd niet meer geïnteresseerd is in radiotechniek… Het Eastern State Penitentiary museum in Philadelphia heeft een nauwkeurige replica gemaakt van de cel waarin de legendarische gangster Al Capone gevangen heeft gezeten in 1929 en 1930. Met een sierlijk bureau, design tapijten en kunst aan de muur, is de tentoonstelling bedoeld om een indruk te geven van hoe de cel van Capone eruit zag tijdens zijn verblijf achter de tralies. Maar zoals de curatoren van het museum ontdekten, was een klein detail niet helemaal correct.

 

 

Tijdens een recent bezoek aan het museum viel het de 13 jaar oude antiek enthousiast Joey Warchal op dat er iets niet klopte in de cel. Joey is verzamelaar van antieke radio's en platenspelers, en herkende het grote radiomeubel in de tentoonstelling als een Philco A-361, die pas meer dan 10 jaar na Capone's gevangenschap op de markt kwam. Joey stuurde een email naar de plaatsvervangend directeur van het museum, Sean Kelley, waarin hij de fout onder de aandacht bracht en meteen het aanbod deed om een radio te zoeken die wél uit de juiste periode stamt.

“Als antiekverzamelaar gespecialiseerd in radio's," zo schreef hij in de email, "kan ik U zeggen dat de tentoongestelde radio een Philco A-361 is, gemaakt in januari 1942.”

Al's cel 

Sean Kelley nam Joey's aanbod aan, en gaf hem een budget van $400 voor een vervangende radio. Joey, die zijn weekenden doorbrengt met het verzamelen van antiek, en een uitgebreide studie heeft gemaakt van radio's uit de 20e eeuw, vond al gauw een Philco Model 76 die gemaakt is in 1929. Om de komst van de nieuwe radio te vieren en Joey voor zijn inspanning te bedanken, houdt het museum een limonade-en-cake feestje op 7 juni, als Joey de radio komt brengen.

Gevraagd naar de verbazingwekkende kennis van radio's uit de twintigste eeuw van haar zoon, zei zijn moeder: “De meeste kinderen willen speelgoed. Hij wil antiek.”