Haakon Sorbye LA8Y SK

220px-Haakon

220px-HaakonHet worden er steeds minder. De Noorse verzetsstrijder Haakon Sorbye, LA8Y, uit het Noorse Trondheim, is op 15 september op 96 jarige leeftijd overleden. In 1939, het jaar nadat de tweede wereldoorlog uitbrak in Europa, meldde Sorbye, die toen student elektrotechniek en beginnend radio amateur was, zich bij het Noorse leger als telegrafist.

 

 

Nadat Noorwegen zich overgegeven had aan de Nazi's, sloot hij zich aan bij het Noorse verzet en werd lid van de "Skylark B" groep — een van de twee radio communicatie teams die informatie over de Duitse troepenbewegingen en bevoorradingen doorgaf aan Londen. Het Skylark B team, dat voornamelijk uit studenten bestond, waarschuwde Londen tevens toen de Duitsers de eerste fabriek ter wereld die zwaar water produceerde, in handen kreeg. Zwaar water is een ingrediënt voor het maken van een atoombom.

De meeste Skylark B leden werden uiteindelijk door de Nazi's gearresteerd, en zeven daarvan overleden in concentratiekampen. Sorbye overleefde het echter, en werd gered door de "Witte Bussen" — een actie die begin 1945 door het Zweedse Rode Kruis uitgevoerd werd en meer dan 15.000 overlevenden van de concentratiekampen redde.

Na de oorlog ging Sorbye terug naar school, en uiteindelijk werd hij professor in de telematica aan het Noorse Institute of Technology. Voor zijn strijd voor de vrijheid heeft hij diverse onderscheidingen ontvangen.