Engelsen woest om sensatieprogramma

channel-5-logoHet is tegenwoordig de goedkoopste manier van avondvullende televisie maken: Neem de ellende van een ander, giet er een empathisch sausje overheen om te voorkomen dat je als sensatiezoeker wordt neergezet, en hop, weer een avond vol. Dubbeltje op zijn kant, mijn vrouw jouw vrouw, help mijn man is klusser (of heeft een hobby, nou en?), Samantha en Michael Enkeltje Torremolinos, Get the Fuck out of my house, etc. etc. en heel Tokkie-Nederland heeft weer een avond brood en spelen. Maar vervelender wordt het als de waarheid geweld wordt aangedaan.

 

Het Engelse Channel 5 heeft ook zo'n pulpprogramma voor IQ-Nullers: The Nighmare Neighbour Next Door. Hierin worden "verschrikkelijke"  buurmannen aan de kaak gesteld waarbij je het gevoel moet krijgen dat het bij jou allemaal wel meevalt. En op 27 oktober hadden ze weer zo'n vreselijke buurman: een zendamateur! Armando Martins M0PAM was de klos, vanwege het feit dat hij een zendmast van 10m in zijn tuin heeft staan. Eigenlijk heeft Armando Nightmare Neighbours, want je zal zo'n stel hysterische malloten naast je treffen die hemel en aarde bewegen om aan te tonen dat ze ernstige gezondheidsrisico's lopen door zo'n zendmast van de buurman. Wel de hele dag een low power magnetron tegen hun hersens (of de ruimte waar die hadden moeten zitten), maar vervolgens klagen over die paar QSO's van de buurman in het weekend waardoor ze de meest enge ziektes denken op te lopen.

Afijn, heel zendend Engeland over de pis, want het slachtoffer is hier feitelijk de zendamateur, niet de zeikende buren. Petities en klachtenformulieren alom richting Ofcom (het Engelse AT), maar het kwaad is al geschiedt. Door herhaaldelijk in het programma de aantijgingen van de klagende buren als waar te presenteren, wordt het beeld geschetst dat naast een zendamateur wonen gevaarlijk is voor de gezondheid. Niet door enige feiten of onderzoeken onderbouwd, heeft deze uitzending ernstige schade aan het imago van de zendamateur aangericht, en daar is de Engelse vereniging RSGB op zijn zachtst gezegd "not amused" over.

Gewraakte uitzending is HIER te zien (als het tenminste werkt buiten Engeland, hier op het QRL kon ik het niet zien vanwege firewall restricties. Anders Engelse proxy misbruiken :-))