EU-USA SOTA event was groot succes

Sota

SotaHet Summits on the Air (SOTA) “Summit-to-Summit” event tussen Europa en Noord Amerika van 19 november j.l. wordt “een groot succes” genoemd. SOTA is een methode om awards te verdienen waarbij portable werken in berggebieden aangemoedigd wordt.

 

Ondanks koud en regenachtig weer in grote delen van Europa en matige condities, meldden alle activators succesvolle en plezierige ervaringen. Naast verbindingen tussen Europa en Noord Amerika logde sommige stations ook verbindingen met andere delen van de wereld; één activator was op vakantie op de Canarische Eilanden. Drie banden werden gebruikt voor de intercontinentale contacten — 20, 17 en 15 meter — waarbij de meeste verbindingen op 20m gemaakt werden.

“Men was het er over eens dat vanuit de propagatie gezien, 17 meter de beste band was,” zei Ed Durrant, DD5LP. “We hadden zelfs een paar rapporten van chasers uit Australië die sommige EU activators via het korte pad werkten.” Er waren 66 bergtoppen aangekondigd voor het event, maar er werden er 77 geactiveerd.

Voor degenen die het fenomeen niet kennen: Bij SOTA werken heb je de Activator: dat is de amateur op de berg. Dat zijn geen willekeurige bergen, maar officieel erkende bergen die dan ook een nummer hebben, te vinden op de SOTA website. Degenen die de Activators werken worden Chasers genoemd, ofwel jagers. Dat zijn de amateurs die bij de kachel blijven om te kijken of ze de bergtoppen kunnen horen. Je ziet het wel eens op het DX cluster dat een station een SOTA bergtop-nummer meldt. Dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn, blijkt uit het feit dat Nederland 5 erkende "berg"toppen heeft die meetellen voor het SOTA award…

Men denkt alvast aan een Noord Amerika-Australië SOTA event in 2017.