Nieuwe accu’s voor ISS

ISS

ISSDe bemanning van het ISS werkt samen met de Canadese robotarm Dextre aan het vervangen van alle 48, soms meer dan tien jaar oude, nikkelwaterstof accu’s door 24 veel efficiëntere en lichtere lithium-ion accu’s die in december 2016 zijn afgeleverd door de Japanse Kounotori 6.

 

 

De batterijen slaan stroom op van acht met zonnepanelen bedekte armen die samen 120 kW aan vermogen kunnen genereren. De accu’s leveren stroom wanneer het ruimtestation zich in de schaduw van de aarde bevindt. De nieuwe accu’s moeten de resterende levensduur van ISS in dienst blijven.

In eerste instantie was de uiterste houdbaarheidsdatum van het miljarden kostende ruimtestation 2020, maar er zijn budgetten gevonden om die periode met vier jaar te verlengen. De NASA stopt jaarlijks drie miljard dollar in het station. Als het aan de NASA ligt wordt het ISS tot 2028 in stand gehouden, maar daar is nu nog geen budget voor. Het ISS wordt door 15 landen en ruimtevaartorganisaties gefinancierd, dus verlenging van de levensduur ervan hangt niet alleen van de Verenigde Staten af. De levensduur tot 2024 is in overeenstemming met alle partners en voor de wetenschappers geeft het zekerheid over nog te ontwikkelen experimenten die in het ISS zullen worden uitgevoerd.