Mysterieuze misthoorn blijkt Chinese OTH radar

iaru

iaruDe nieuwsbrief van het Internationale Amateur Radio Union Regio 1 Monitoring Systeem (IARUMS) meldde een mysterieuze “misthoorn” — en dat blijkt een Chinese over-the-horizon (OTH) burst radar te zijn — die vrolijk in onze Amateur Radio banden werkt.

 

 

 

“We hebben de mysterieuze misthoorn waargenomen op 7, 10, en 14 MHz,” meldt de nieuwsbrief. “Dit is een Chinese OTH radar, die vaak heen en weer springt, en klinkt als een misthoorn.” Het signaal is frequentie gemoduleerd met pulsen (FMOP) in 66,66 sweeps-per-seconde bursts.

Andere misbruikers van onze banden die door het IARUMS gemeld worden, omvatten een Russisch frequency-shift- keying (FSK) signaal vanuit Kaliningrad op 7.193 kHz, en een Russisch FSK signaal op 7.193 kHz (50 baud, 200 Hz shift). Het Duitse AT heeft maar weer eens een klacht ingediend.

De laatste IARUMS nieuwsbrief rapporteert ook een sterke splatter van Radio France International (RFI) op 7.205 kHz dat tot wel 7.186 kHz doorloopt. Het Franse REF heeft een melding gemaakt bij RFI en het Franse AT. 

Indringers die nog steeds gerapporteerd worden en waarover het Duitse AT weer klachten heeft ingediend, omvatten Radio Hargeysa in Somaliland op 7.120.0 kHz; Radio Eritrea die weer gestoord wordt door Ethiopië op 7.175.0 kHz; Radio Taiwan vergezeld van een Chinese jammer op 7.200.0 kHz, en de derde harmonische van Radio Tajik (grondgolf 4765 kHz) op 14.295.0 kHz.