FM stations als VHF baken

Baken

BakenDe Zuid-Afrikaanse radioclub SARL meldt dat in Amerika vaak melding gemaakt wordt van sterke signalen van ver weg gelegen FM omroepstations tijdens Sporadische-E openingen.

 

 

Dat is op zich natuurlijk niet zo heel bijzonder, maar er wordt maar weinig aandacht aan besteed terwijl het zo'n mooie indicatie is voor condities. Als je er op let, dan herken je het wel op je analoge FM autoradio in deze tijd: de zender waar je naar luistert wordt af en toe weggedrukt door een ander station, terwijl hij normaal zo stabiel is.

In Zuid-Afrika vindt dat verschijnsel plaats in de maanden december en januari, wanneer daar het Sporadische-E seizoen op het hoogtepunt is. Gewoon afstemmen op lege plekken in de FM band waar verre stations zich verstoppen in de ruis. FM stations kunnen ook dienen als VHF bakens voor Troposferische modes, en als indicator voor meteor scatter en bliksem scatter (ja, dat bestaat ook nog).

Mike, ZS2FM uit Port Elizabeth bestudeerde gedurende een jaar de propagatie van een FM station uit East London (niet in Engeland) dat zich op 250km afstand bevond, met een 4 elements Yagi op zolder, verbonden met een gewone huis- tuin- en keuken FM ontvanger.

Het FM station was dagelijks te ontvangen via Tropo Scatter, maar met perioden van zeer diepe QSB, en zette een pieksignaal neer van ongeveer 2 microVolt gemeten aan de antenne ingang van de ontvanger.

Gedurende het optreden van Tropo, waarbij de temperatuur inversie onder de 450 meter lag, nam het signaal toe tot rond de 20 microVolt waarbij het signaal ruisvrij was en geen QSB optrad. En als er een koudefront aankwam vanuit het westen, ontstond daaraan voorafgaand een Tropo Duct, en dat is een temperatuur inversie op een hoogte van 500 meter of hoger. Dat produceerde dan een super FM signaal dat piekte tot boven de 50 microVolt, meteen het maximum dat de ontvanger kon meten.

Dus, zeker in deze zomertijd, de moeite waard om eens te proberen.