Tele2 schakelt 2,6 GHz-frequentie 4G-netwerk ’s nachts uit

20170324-tele2-logo

20170324-tele2-logoTele2 schakelt een deel van zijn 4G-netwerk ’s nachts uit, naar eigen zeggen in het kader van energiebesparing. Dat blijkt uit een reactie van Tele2 op een klantenforum.

 

 

Een zegspersoon van de mobiele operator stelt dat ’s nachts alleen de 800 MHz-frequentieband gebruikt wordt. 

Tele2 rondde in het eerste kwartaal van 2016 de uitrol van zijn 4G-netwerk af. Eind eerste kwartaal van 2017 waren er 1,062 miljoen mobiele abonnees actief bij Tele2. Het netwerk heeft een capaciteit van circa 3,6 miljoen abonnees. De antennemasten van Tele2 maken gebruik van de 800 MHz- en 2.600 MHz-frequentiebanden voor 4G en 4G+.

‘Het klopt inderdaad dat de snelheid van 4Gin de nacht lager ligt dan overdag,’ zo legt Tele2 uit op het forum. ‘Wij als Tele2 zijnde houden graag rekening met het milieu. Om energie te besparen worden de 2600MHz masten in de nachtelijke uren uitgeschakeld. Je zult in die uren gebruik maken van de 800MHz masten.’ 

Doordat ’s nachts de apparatuur voor het gebruik van de 2.600 MHz-frequentiebanden wordt uitgeschakeld, daalt de gemiddelde snelheid van het 4G-netwerk in enkele gevallen fors. Volgens sommige gebruikers gaat het om zo’n 77,5 procent snelheidsverlies voor downloaden en 54 procent voor uploaden. Is overdag bijvoorbeeld 124 Mbps down mogelijk, dan daalt dat tot rond de 26 Mbps vanaf middernacht.

De verschillen zullen vooral merkbaar zijn in landelijke gebieden, waar een relatief klein aantal gebruikers actief is en de netwerkbelasting dus ook overdag laag is. Hier kunnen gebruikers duidelijke snelheidsverschillen ervaren omdat de dubbele capaciteit overdag door een beperkter aantal klanten volledig gebruikt kan worden. In stedelijke gebieden zijn de snelheidsverschillen kleiner omdat er overdag ook veel meer gebruikers zijn voor de dubbele capaciteit, waardoor de maximaal haalbare snelheden al lager liggen.

Het voordeel van de lage 800-MHz band is dat deze zorgt voor een grote dekking per antenne. De 2.600 MHz band heeft een kleinere dekking per antenne en wordt gebruikt om vooral snelheid en extra capaciteit te bieden in drukke gebieden of op drukke momenten. Voor hogere snelheden wordt carrier aggregatie gebruikt, waarbij blokken spectrum uit verschillende frequentiebanden gecombineerd worden.