PA0-calls

AT-logo

AT-logoZo af en toe kijk ik eens in de rechterkolom van deze website om te zien welke amateurs hun status denken te ontlenen aan een '0' in de call in plaats van aan hun bijdrage aan het radio-amateurisme, en daar viel me iets aan op. AT gaf immers aan dat eerdere PA0-calls niet opnieuw uitgegeven zouden worden. Dat lijkt niet helemaal waar.

 

 

In dit geval gaat het om de call PA2KDH, die in het lijstje Opgeheven staat, en kennelijk PA0KDH geworden is, die bij de nieuw uitgegeven calls staat. Ik was nieuwsgierig naar het proces hierachter, dus deed ik wat onderzoek.

Om te beginnen is over de call PA2KDH weinig te vinden. Niets op QRZ.com, niets op hamcall.net, en op QRZCQ.com staat alleen dat de beste amateur Klaas heet. Dat zegt QRZCQ.com ook over PA0KDH.

Maar PA0KDH geeft op hamcall.net wel een resultaat: daar staat archiefdata van 1995, waarbij K Kouwen in Nieuwleusen zou wonen. Dat komt niet overeen met de GPS data die in QRZCQ staat voor zowel PA2KDH als PA0KDH.

En toen dook er een document op over een 1296MHz converter in het Deense tijdschrift OZ uit 1968. Op bladzijde 275 staat dat OZ9TJ op 2 juli een verbinding gemaakt heeft met… PA0KDH!

Het lijkt er dus op dat het AT wel degelijk roepnamen (her)uitgeeft van overleden PA0-calls. Waarvan ze zeiden dat niet te zullen doen. Maar misschien geldt dat alleen voor roepnamen die in de digitale administratie staan, niet wat in het archief zit…