Oostenrijk betitelt amateurradio als speelgoed

ovsv

ovsvOostenrijkse amateurs over de zeik. De Oostenrijkse amateurvereniging ÖVSV heeft heftig gereageerd op een persbericht dat op 17 augustus 2018 is uitgegeven door het Oostenrijkse Ministerie van Transport, Innovatie en Techniek (BMVIT)

 

 

Wat is het geval: in juli organiseerde het BMVIT een enquete over voorgestelde veranderingen aan de regels voor de Radio Amateurs. En daarop reageerden 550 radio amateurs van de totale amateur populatie van meer dan 6000.

Waar het op lijkt is dat men wil afdwingen dat radio amateurs hun licentie elke 10 jaar moeten vernieuwen en anders raakt met de licentie kwijt. En daar maakt men zich nogal druk over.

En om het geheel nog erger te maken, gaf het BMVIT op 17 augustus een persbericht uit waarin amateurradio gelijkgesteld werd aan "speelgoed".

Vertaald ziet de reactie van de ÖVSV er als volgt uit:

"Het laatste persbericht van het BMVIT (17 augustus 2018) bevestigt helaas onze ergste verwachtingen! Hoewel de uitlatingen van sectiedirecteur Mag. Reichardt waarschijnlijk bedoeld waren om de vele informatieverzoeken van de pers en de politiek te pareren, is de inhoud van de berichtgeving feitelijk verwoestend en fout."

"De amateur radio dienst wordt op een grote hoop gegooid met goedkope radio toepassingen zoals afstandsbedieningen, garadedeur openers, WiFi, Bluetooth, sport apparatuur en draadloze microfoons en verder vergeleken met 27MHz radio's."

"Zelfs de beschreven tijdlimiet voor een machtiging – uiteindelijk voor 10 jaar – is onzin en zeker geen administratieve vereenvoudiging. Zonder rechtvaardiging wordt een licentie die voor onbepaalde tijd is uitgegeven, hier ingetrokken – iets dat verborgen is in het persbericht van het BMVIT. De gesprekken over het opnieuw verkrijgen van de machtiging zijn afgebroken en nog niet hervat."

Krokodillentranen, wat mij betreft. Amateurs maken het er zelf naar. Kijk nou eens door de bril van een politicus/overheidsfunctionaris naar de amateurwereld. Wat zie je dan? Lui die met een Japans/Chinese koopdoos en gekochte antennes het hele weekend "59 what's my number" zitten te blèren. Zie ons VERON blaadje. Je bent tegenwoordig allang blij als er een keer een schema in staat, maar verder gaat het alleen nog maar over contesten, contesten, vossejachten, contesten en oh ja, contesten. Het verbaast mij niets dat dat door de ogen van een leek niets toevoegt ten opzichte van een 27MHz operator, want dat doet het ook niet. En dan kan ik me voorstellen dat een Ministerie van Transport, Innovatie en Techniek dit soort praktijken als speelgoed bestempelt. Want er zit maar weinig innovatie in een contest, en de techniek beperkt zich tot het inpluggen van de kabels volgens de handleiding van de set, want anders vervalt de garantie van de dure koopdoos.

Nee, ik begrijp het wel. Willen we door de overheden als serieuze maatschappelijke toevoeging gezien worden, dan zullen we ons weer eens wat meer op innovatie en techniek moeten richten, in plaats van tot in de eeuwigheid blijven bogen op de prestaties van amateurs tijdens een ondergelopen gebied in 1953. Daar komen we op den duur niet meer mee weg, als bij de volgende watersnood het klaargezette DARES koffertje nat is geworden en niemand meer weet hoe je eigenlijk een zender moet bouwen.