Telefoonmast aangestoken

Hoop antennes he!Tegenstanders van de nieuwe 5G mobiele datanetwerk lijken afgelopen weekend in het Brabantse Liessel een deel van een mast voor telefoonantennes in brand te hebben gestoken. Beelden van brandende apparatuur zijn te zien op een filmpje dat via twitter is verspreid door een account dat zegt namens ’de gelehesjesbeweging’ actief te zijn.

Volgens een woordvoerder van KPN zitten op de mast die eigendom is van antennemastenverhuurder Cellnex apparatuur van diverse telecomaanbieders. In de buurt van de mast zouden ook anti-5G-leuzen zijn aangetroffen. Volgens een woordvoerder van Cellnex heeft aan de voet van de mast brand gewoed. „Daarbij zijn kabels vernield, waarmee de apparatuur in de mast verbonden is”, zegt hij.

Leuzen op kastjes

De antennes worden volgens hem op dit moment alleen nog worden gebruikt voor 2, 3 en 4G. De veiling voor 5G-frequenties vindt dit voorjaar plaats. Volgens de woordvoerder is het voor het eerst dat in Nederland masten zijn aangevallen. „De politie doet onderzoek naar de oorzaak, maar we vermoeden dat dit is aangestoken, onder andere vanwege de leuzen die er op de kastjes zijn gekalkt.”

Een KPN woordvoerder noemt mogelijke brandstichting ’natuurlijk te gek voor woorden’. „Kritische infrastructuur in de brand steken, juist in een tijd waarin we de verbindingen hard nodig hebben. Dit heeft ook gevolgen voor de mobiele dekking in de regio en het kan bijvoorbeeld voorkomen dat als gevolg hiervan lokaal 112 niet meer bereikbaar is.”

Britse trend

In het Verenigd Koninkrijk zijn afgelopen week minstens drie antennemasten in vlammen opgegaan, vermoedelijk aangestoken door mensen die 5G niet vertrouwen. Daar gaan op social media onder andere theorieën rond, waarin een link wordt gelegd tussen 5G en het coronavirus. De Britse minister van Kabinetszaken Michael Gove noemt dit ’gevaarlijke nonsens’ en riep social media bedrijven al op om op te treden tegen dit soort complottheorieën.

Ook in Nederland zijn organisaties en mensen die zich zorgen maken over 5G, getuige een klein bombardment van mails die veel media maandagochtend ontvingen van bezorgde burgers. Los van corona vrezen zij vaak de straling en menen ze dat de gezondheidsaspecten van 5G onvoldoende zijn onderzocht.

De account waarop het filmpje van de brand in Liessel te zien is, is geen fan van 5G, blijkt uit andere tweets, maar zegt geweld niet toe te juichen: ’we melden het alleen’.