Duitsland breidt 50MHz uit

csm_BnetzA-Schild-1075x650_b217ee95d6In bulletin 8/2020 (https://www.bnetza-amtsblatt.de/2020/) dat op 6 mei gepubliceerd is, kondigt het Duitse AT (Bundesnetzagentur) de volgende aanpassingen aan (gebaseerd op de WRC19) voor radio amateurs in Duitsland, net op tijd voor het komende sporadische E seizoen:

 • Het frequentiebereik is uitgebreid: 50 – 52 MHz mag nu gebruikt worden
  (was eerst 50 – 51 MHz)
 • Maximaal vermogen: 750W voor CEPT 1, 25W voor Novices (was eerst 25W voor CEPT 1, en niet toegestaan voor Novices)
 • Contesten is nu toegestaan zonder beperkingen

Dat laatste is weer jammer. Weer een band onbruikbaar in het weekend omdat er alleen maar 59(9) schreeuwers QRV zijn. Afgelopen weekend ook weer: ik wilde meedoen aan het 72-rondje om 0900 UTC op zaterdag (QRP dus), maar de QRP frequentie 14.060 (en alles daaronder en daarboven tot aan het FT8 gereutel) zat vol met contesters. Dus de set maar weer uitgezet. Let wel: ieder zijn plezier aan de hobby. Als je mee wil doen aan totaal zinloze radiowedstrijdjes om de Corona tijd door te komen: ga je gang. Maar waarom ELK WEEKEND en nu ook zelfs door de week. Ik wil ook wel eens gewoon een verbinding kunnen maken zonder platgewalst te worden door lui die de legal power limit als stuurvermogen voor hun lineairs gebruiken, en/of na iemand aangeroepen te hebben een “nr? nr?” geseind te krijgen. Maar ik ben letterlijk een roepende in de woestijn wat dat betreft…

 

3 gedachten aan “Duitsland breidt 50MHz uit”

 1. Sorry ik ben een newbie, ik heb net een paar maanden mijn F binnen…wat is “nr?”?
  Ik heb gezocht maar niet kunnen vinden en ik kan nu ook niet gezellig in Zm langskomen om er even over te praten.

  1. “nr?” is de telegrafie uitvoering van “What is my number?”. In radiowedstrijdjes wordt vaak een volgnummer uitgedeeld aan het tegenstation als onderdeel van het rapport. Meestal geven contesters in hun CQ wel mee of ze aan een contest meedoen: in phone door “CQ Contest” te roepen, en in CW door “CQ TEST” te seinen. Maar TEST seinen duurt langer dan alleen CQ, dus wordt dat ook nog wel eens weggelaten. Hoor je dan een station CQ seinen en geef je in je onschuld antwoord, dan verwacht je tegenstation een volgnummer. Krijgt hij dat niet, dan gaat de adrenaline stromen, want het vragen van een nummer kost het tegenstation tijd en in die tijd kan hij geen andere stations werken. Dus komt het geagiteerde “nr? nr?” en als je dan “NO TEST” seint, krijg je niet eens meer antwoord. Vergeet het uitwisselen van een eerlijk rapport in een contest: je krijgt altijd 59(9), al hebben ze 8 keer om je call moeten vragen. Vergeet het uitwisselen van namen, woonplaats, het weer, de gebruikte set, het gebruikte vermogen, de gebruikte antenne, de temperatuur: alleen het nummer is belangrijk en daarna oprotten. Het is niet mijn idee van een verbinding maken. Maar hele volksstammen zien dit als de ultieme sport en vergallen er elk weekend alle banden mee. Voorstanders zeggen dat ik dan maar naar 60, 30, 17 of 12m uit moet wijken omdat daar geen contesten toegestaan zijn. Persoonlijk zie ik niet in waarom ik geen enkel weekend een fatsoenlijke verbinding kan maken omdat de banden verziekt zijn met contesters met veel te grote vermogens en ego’s en veel te weinig manieren.
   Om op de vraag terug te komen: “nr?” is dus “wat is mijn volgnummer?”

   1. Frank, dank voor je uitleg, uitgebreid en helder. Dat er een hele wereld aan gedrag en etiquette achter zit wist ik wel ongeveer, maar het is nog uitgebreider dan ik dacht. Contesten lijken me persoonlijk niks – het is gewoon een kwestie van geluk hebben met condities, maar ik gun een ieder zijn hobby. In ieder geval wacht ik nog even met een draad in de tuin gooien en hard gaan blèren. Eerst leren luisteren…

Reacties zijn gesloten.