Australië dichter bij 60M

5mhz_logoHet WIA (Wireless Institute of Australia) meldt dat de ACMA (Australische AT -red.) een openbare raadpleging heeft uitgebracht met de titel “Mogelijk gebruik van de 5351,5–5366,5 kHz-band door radio amateurs”

Met dat op de ACMA-website geplaatste verzoek om daar commentaar op te leveren, zoekt de ACMA momenteel feedback over amateurtoegang tot de 5 MHz-band in Australië. Dit is uitstekend nieuws van onze vrienden bij ACMA, gezien het aantal amateurs dat wereldwijd op jacht zal gaan naar Australië voor een QSO op 60m, maar met 15W EIRP zal die DX een uitdaging zijn.

Het is ook een uitstekende bandkeuze voor algemene experimenten met laag vermogen met b.v. nieuwe digitale modi zoals WSPR, FT8 enz. En voor intercontinentale communicatie in Australië en hun naaste buren wanneer 80m en 40m mogelijk ongeschikt zijn, is 60m de betere oplossing, vooral voor outback en externe noodcommunicatie. Nog even geduld: wellicht binnenkort Australië op 60m.