Marine-zendstation verdwijnt uit Ouddorp

ZendstationNa jarenlange onduidelijkheid over de positie van het Marine-zendstation in de Westduinen in Ouddorp is er nu een definitief antwoord. Uiterlijk in 2020 verdwijnt het station op deze locatie.

Tot genoemde termijn blijft het station volledig operationeel in gebruik en zullen er ook noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd. Dit heeft het Ministerie van Defensie meegedeeld aan het gemeentebestuur van Goeree-Overflakkee, naar aanleiding van eerdere vraagstelling over dit onderwerp door de raadsfractie VKGO.

Het Marine-zendstation in Ouddorp is het grootste korte golf zendstation van Defensie voor het verzorgen van radioverbindingen met marineschepen, zowel voor Nationale- als NATO eenheden. Het Ministerie van Defensie heeft in 2012 het korte golf zendstation “Flevo” in Zeewolde aangekocht. Dit zendstation was tot eind 2007 in gebruik als korte golf zendstation voor Radio Nederland Wereldomroep. Het zendstation wordt nu door Defensie heringericht als korte golf zendstation en gaat daarmee de taak van het Marine-zendstation in Ouddorp overnemen.

Beveiligd

Als gevolg van een gerechtelijke uitspraak moet het Ministerie van Defensie in 2020 de locatie in de Westduinen te Ouddorp hebben verlaten. Defensie heeft de intentie en streeft er naar om deze termijn daadwerkelijk te realiseren en dan ook geheel weg te zijn uit de Westduinen. Het zendstation dateert uit 1949 en beschikt over een ondergronds zendstation en een uitgebreid bovengronds antennepark in het natuurgebied Westduinen dat in beheer is bij het Zuid-Hollands Landschap. De toegang tot het zendstation is via de Klarebeekweg. Er is tot nu toe nauwelijks enige informatie over de exacte functie van het zendstation naar buiten gebracht. Het complex is stevig beveiligd en 24/7 bemand.

 

Eén gedachte over “Marine-zendstation verdwijnt uit Ouddorp”

  1. Daar wist ik het bestaan niet van… dat hebben ze mooi geheim weten te houden voor me. Er staan een boel antennes daar. Is er iemand hier die kan zeggen wat er zoal de ether in werd gestuurd (frequenties, modes)?

Reacties zijn gesloten.