Verkoop amateur IP-adressen levert $108 miljoen op

InternetDe voorzitter van de Amateur Radio Digital Communications (ARDC) heeft laten weten dat ze $ 108 miljoen van Amazon hebben ontvangen voor 4 miljoen amateurradio-TCP/IP-adressen.

Sinds de toewijzing aan amateurradio halverwege de jaren tachtig, wordt internetnetwerk 44 (44.0.0.0/8), bekend als AMPRNet ™, gebruikt door amateurradio-operators om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren en te experimenteren met digitale communicatie via radio met het doel om de stand van de techniek van amateurradionetwerken te bevorderen en om amateurradio-operators in deze technieken te onderwijzen.

Amateur Radio Digital Communications (ARDC) is een Californische non-profitorganisatie die is opgericht om deze doelen te bereiken.

Medio 2019 werd een blok (44.192.0.0/10) van ongeveer vier miljoen AMPRNet ™ IP-adressen, van de 16 miljoen beschikbare, verkocht aan Amazon door ARDC, maar pas nu is de verkoopprijs bekendgemaakt. Amazon betaalde $27 voor elk IPv4-adres.

In een bericht op het AMSAT Bulletin Board (AMSAT-BB) zei ARDC-president Phil Karn KA9Q:

De NDA (Non-Disclosure Agreement, een afspraak om informatie niet openbaar te maken -red) met Amazon die betrekking had op de verkoop van onze overtollige IP-adressen, vereiste dat we de exacte bedragen in dollars privé moesten houden totdat we wettelijk verplicht waren om ze openbaar te maken in onze jaarlijkse belastingaangiften, auditrapporten en financiële rapporten. Deze zijn zojuist openbaar gemaakt en zijn online beschikbaar via de website van de California Attorney General (aangezien ARDC is opgericht in Californië). U kunt ook wat achtergrondinformatie krijgen via ons (onafhankelijk geschreven) Wikipedia-artikel.

Waar het op neerkomt, is dat de verkoop ons ongeveer 108 miljoen dollar opleverde, en we verwachten doorlopend, afhankelijk van hoe onze investeringen presteren, minstens 5 miljoen dollar *per jaar* te schenken aan een breed scala aan digitale internet- en amateurradio communicatieprojecten. Tot nu toe hebben we ongeveer $ 2,5 miljoen aan subsidies verdiend, dus we beginnen nog maar net.

De reden dat exorbitante prijzen betaald worden voor IPv4 adressen is omdat deze zo goed als op zijn. Hoewel IPv6 langzaam terrein wint, zit het grootste deel van de wereld nog op IPv4 en daarmee is zo’n IP range goud waard, zoals blijkt.