AT verhoogt licentiekosten weer

ATInmiddels zijn de machtigingskosten voor 2021 bekendgemaakt. Het moge geen verrassing zijn dat de prijs weer gestegen is. Zoals bij alle tekorten bij de overheid zijn burgers makkelijke prooien om de financiële gaten te dichten. Verbijsterend is de repeatertoeslag die bekend is geworden.

Eerst maar eens onze machtigingskosten. Die worden volgend jaar €44, waar dit €42 was, een stijging van bijna 5%. Tot nu toe stijgen de kosten veel harder dan de inflatie, die in oktober van dit jaar slechts 1,2% bedroeg. Daarnaast komen er per saldo nog steeds amateurs bij, dus ook daar komen extra inkomsten vandaan. Inmiddels zijn de laatste paar jaar de machtigingskosten opgelopen van de €31 waar het AT mee begon tot dus €44 nu, een stijging van bijna 42%. Ik weet niet hoe het met het inkomen van de lezers van PI4RAZ gesteld is, maar mijn inkomen heeft die trend niet gevolgd. Ik kan me niet voorstellen dat de kosten bij het AT zó veel gestegen zijn.

Voor een relaisstation of baken (APRS!) is het nog erger. Daar gaan de machtigingskosten van €184 naar €201, een stijging van meer dan 9% in een jaar. Maar dat is niet alles. Hou je vast: voor repeaters komt er een post “toezicht” bij van €79 per jaar die er eerst nog niet was. Hoezo toezicht? Wat doen ze dan voor die €201? Het mailtje met de verlenging versturen? Die €79 wordt als volgt onderbouwd:

Er is gebleken dat relaisstations de afgelopen jaren veel last hadden van illegale gebruikers. Om deze verstoringen aan te kunnen pakken is specifiek opsporingsonderzoek en toezicht noodzakelijk. Om dit uit te kunnen voeren is er een toezichtstarief (kolom II) opgenomen.

Ja dus? Volgens mij leg je die rekening bij de verkeerde personen neer, namelijk degenen die naar eer en geweten hun hobby bedrijven en moeite doen om een repeater of baken in de lucht te houden. Die worden dus gestraft voor een stel intellectueel gehandicapten waar ze zelf niets aan kunnen doen en waar het AT de vinger niet achter kan krijgen maar waarvoor ze wél voor de inspanning moeten betalen. Ik ben voorstander van het Amerikaanse systeem. Als je daar op een repeater loopt te kloten en ze pakken je, kan je $18.000 aftikken. Lijkt mij om meerdere redenen een beter systeem. Om de beginnen laat je het misschien dan wel uit je niet-functionerende hersens om te gaan lopen klieren op een repeater, omdat je een jaar uitkering kwijt bent als je gepakt wordt. En áls je dan gepakt wordt, komt de rekening voor de opsporing precies daar waar hij hoort: bij degene die het probleem veroorzaakt. En tot slot is er dan ook een drive bij de jongens en meisjes van het AT om deze eencelligen op te sporen: het levert botweg inkomen op waarvan de afdeling kan bestaan. Win-win als je het mij vraagt. Maar het afwentelen van de opsporingskosten op degenen die het probleem helemaal niet veroorzaken is naar mijn mening niet de juiste oplossing.

 

Eén gedachte over “AT verhoogt licentiekosten weer”

  1. Tja. Treurig, maar niet uniek. De overheid stelt zich wel vaker op als hoog-commerciele organisatie die er vooral voor zijn eigen topfiguren is, die niet presteren waarvoor ze zijn ingehuurd en die de tekorten terughalen waar dat gemakkelijk is. Ik vraag me af: wie bepaalt nou die prijzen? De minister zelf zal het niet zijn. Misschien stuurt de directeur-generaal van AT een voorstel naar de minister die het blindelings ondertekent? Ik zou wel eens willen weten (vrij naar Jules de Korte)

Reacties zijn gesloten.