Nieuw VLF transatlantisch record

VLF-logoVery low frequency (VLF) enthousiasteling Joe Craig, VO1NA, meldt dat Stefan Schaefer, DK7FC, het 50-tekens lange bericht genomen heeft dat VO1NA uitzond vanaf Newfoundland op 8,271 kHz (ja, 8kHz), met een uitgezonden vermogen van 10 mW.

“Dit is een nieuw record voor een trans-Atlantische VLF amateurverbinding,” zei Craig tegen de Amerikaanse amateurvereniging ARRL. “De gebruikte mode was EbNaut dat gemaakt is door Paul Nicholson. EbNaut is een synchrone coherente BPSK mode voor gebruik op VLF en de lage LF band. Craig’s antennemast bevat een VLF RL (rotated L) antenne op een gemiddelde hoogte van 10m met een lengte van 100 meter. VLF is de ITU aanduiding voor het radio spectrum in het bereik van 3 – 30 kHz, wat overeenkomt met golflengten van respectievelijk 100 tot 10 kilometer.

“Aangezien VLF radiogolven tenminste 40 meter kunnen doordringen in zout water, worden ze gebruikt voor communicatie met onderzeeërs,” merkt Craig op.

Er is een hele groep amateurs die experimenten doet met radiogolven net onder de 9 kHz (een frequentie die een niet al te oud mens gewoon kan horen, mits toegevoerd aan een luidspreker…). Google maar eens op “Sub 9  kHz radio”. Er gaat een nieuwe wereld voor je open.