Aangepaste voorspelling voor zonnecyclus 25

Yep, flareZonnewetenschappers van de NASA hebben een herziene voorspelling voor zonnecyclus 25 uitgebracht. Aangepaste voorspellingen zijn in Corona persco’s doorgaans slecht nieuws, maar in dit geval niet.

Het rapport dat is opgesteld door Ricky Egeland, een zonnefysicus die werkt in de NASA Space Radiation Analysis Group, denkt nu dat de piek van zonnecyclus 25 een waarde van 195 ± 17 gaat bereiken op basis van de nieuwe schaal voor het berekenen van het Smoothed Sun Spot Number. Ter referentie: Zonnecyclus 21 bereikte een piek van SSN 233 (nieuwe schaal), terwijl zonnecyclus 23 piekte op een SSN van 180 (nieuwe schaal). Als deze voorspellingen stand houden, zullen radio amateurs gedurende enkele jaren uitstekende wereldwijde F-laagcondities op 10 meter zien rond het zonnevlekken maximum. De condities van 6 meter zouden goed moeten zijn in de Equinox-periodes voor en na het maximum met consistente openingen op middellange polaire routes. Routes op 6 meter die de evenaar oversteken, moeten consistente openingen te zien geven ± 9 maanden vanaf het zonnevlekken maximum.

Ricky Egeland is lid van de groep onder leiding van Scott McIntosh en Bob Leamon die 9 maanden geleden een paper publiceerden waarin de bestaande magnetische banden in de zon worden geschetst die de zonnevlekken- en Hale-cycli beheersen. Op het moment van publicatie ging de paper verder met de voorspelling dat de piek van zonnecyclus 25 even hoog zou kunnen zijn als zonnecyclus 21. De vandaag gepubliceerde voorspelling is een herziene voorspelling op basis van gegevens die zijn waargenomen sinds het oorspronkelijke artikel werd gepubliceerd. Voor zekerheid is het echter nog te vroeg.

De zonnerotatiecyclus zoals gemarkeerd door zonnevlekactiviteit werd vastgesteld op 19 april 2021, dus we zijn nog maar 90 dagen bezig met het daadwerkelijk observeren van de cyclus 25 activiteit. Men is het er nu over eens dat de dramatische aanloop in Zonnevlekactiviteit die we eind vorig najaar hebben meegemaakt, terwijl we vastzaten aan cyclus 25, een uitschieter was. Toen hem rechtstreeks werd gevraagd of ze kunnen verklaren of het Terminator-evenement waarover ze in de Fall 2020-paper schreven, heeft plaatsgevonden, zei Scott McIntosh: “We weten het nog niet zeker, maar we zijn er heel dichtbij”. Er moet ook worden opgemerkt dat hoewel het meer dan een jaar geleden is dat de zon een Cyclus 24-regio produceerde met een zonnevlek die een NASA-classificatie waardig is, de zon gestaag vlekkeloze SC24 actieve regio’s heeft geproduceerd, waarvan de laatste zich direct op de zonne-evenaar heeft gevormd op N00-W54 op 24 juli 2021 zoals vastgelegd door Jan Alvestad’s website met rapporten over zonne-activiteit. Deze actieve regio’s die deel uitmaken van een zonnecyclus in het laatste stadium van zijn bestaan, produceren geen vlekken en duren slechts een paar uur voordat ze verdwijnen. De vorige actieve regio van SC24 werd gevormd op 28 juni 2021. Zodra de actieve regio’s van SC24 niet meer gevormd gaan worden, zal zonnecyclus 25 pas echt serieus van start gaan.