Radio Caroline krijgt meer vermogen

CarolineEr is overeenstemming bereikt over een uitbreiding van het vermogen van Radio Caroline om het dekkingsgebied van Suffolk en Essex uit te breiden naar Kent en East Sussex.

Het station zendt uit onder een gemeenschapsradiolicentie en kreeg in 2018 oorspronkelijk 1 kW vermogen voor de 648kHz middengolf.

Ofcom zegt dat er overeenstemming is bereikt over een vermogensverhoging om door de mens veroorzaakte storing en interferentie in het bestaande dekkingsgebied te bestrijden en om de dekking uit te breiden naar aangrenzende gebieden.

Hoewel de daaropvolgende toename van het vergunningsgebied als aanzienlijk werd beschouwd, vond de beslissende instantie dat er uitzonderlijke omstandigheden van toepassing waren om dit verzoek goed te keuren, aangezien Caroline veel achtergrondstoring en interferentie heeft ondervonden, met name in stedelijke gebieden.

De licentienemer bedient ook een ‘belangengemeenschap’ in tegenstelling tot een gedefinieerde geografische gemeenschap, wat inhoudt dat de dienst zo is gepositioneerd dat deze toegankelijk is voor de belangengemeenschap in de voorgestelde uitgebreide gebieden.

Ofcom voegt toe: “Er is een affiniteit tussen het bestaande en het uitgebreide dekkingsgebied, aangezien het pad over zee van de bestaande zender in Orford betekent dat de dienst al kan worden ontvangen in delen van het uitgebreide dekkingsgebied, hoewel de bestaande ontvangst momenteel slecht is. Bovendien zorgt de studiolocatie ervoor dat het station vrijwilligers uit zowel het bestaande als het uitgebreide dekkingsgebied aantrekt en in dienst heeft. De vermogenstoename zal daarom het signaal verbeteren in het uitgebreide dekkingsgebied, waar enkele vrijwilligers van het station wonen en werken.”

Door de vermogenstoename zal de ontvangst van Radio Caroline in de Nederlandse kustgebieden in de avond eveneens verbeteren, wat de MG weer een stukje leuker maakt om naar te luisteren.