Oekraïense en Russische radio-enthousiastelingen strijden om vermeende Russische militaire frequentie

Oekraïnse vlagDe Kiev Independent meldt dat de frequentie van een vermoedelijke Russische militaire kortegolf radio-uitzending, bekend als de ‘zoemer’ vanwege de herkenbare herhalende kanaalmarkering, het strijdtoneel is geworden voor rivaliserende Russische en Oekraïense radio-enthousiastelingen, die hebben geprobeerd de frequentie te kapen om propaganda te verspreiden.

De UBV-76-uitzending, die op 4625kHz kan worden beluisterd op een kortegolf radio, wordt vermoedelijk gebruikt door het Russische leger voor het doorgeven van gecodeerde berichten aan strijdkrachten. Het signaal wordt uitgezonden sinds het einde van de jaren zeventig, tijdens het hoogtepunt van de koude oorlog.

Er is veel gespeculeerd over het exacte doel van het radiosignaal, maar volgens het Numbers Station Research and Information Center is de meest algemeen aanvaarde theorie dat de uitzendingen worden gebruikt om communicatie binnen het westelijke militaire district van Rusland te verzenden.

De radiosignalen zijn afkomstig uit het dorp Naro-Fominsk, in de buurt van Moskou. De frequentie is naar verluidt in gebruik door het Russische leger met een herhaald gezoem, dat af en toe wordt onderbroken door live gecodeerde berichten.

Nu de spanningen tussen Rusland en Oekraïne opliepen, merkten enthousiastelingen op dat de versleutelde radio berichten steeds frequenter werden.

Lees het volledige Kyiv Independent artikel hier:

https://k0lwc.com/monitoring-the-airwaves-during-ukrainian-conflict/

12041 kHz dag, 10057 kHz nacht.
13619 kHz dag, 12905 kHz nacht.
7140 kHz dag,   4750 kHz nacht.
44225 kHz
39425 kHz
31375  kHz