BBC blaast kortegolf radio-uitzendingen in Oekraïne nieuw leven in en wekt woede op van Rusland

BBCDe New York Times heeft een interessant artikel over kortegolfradio dat luidt: “Terwijl Rusland probeert de informatiestroom in Oekraïne af te snijden door zijn communicatie-infrastructuur aan te vallen, trekt de Britse nieuwszender BBC een tijdens de Tweede Wereldoorlog popularie omroeptactiek uit de mottenballen: kortegolf radio.

De BBC zei deze week dat het radiofrequenties gaat gebruiken die lange afstanden kunnen afleggen en die te ontvangen zijn op draagbare radio’s, om vier uur per dag het World Service-nieuws in het Engels uit te gaan zenden vanuit Kiev, de Oekraïense hoofdstad, en in delen van Rusland.

“Er wordt vaak gezegd dat de waarheid het eerste slachtoffer van een oorlog is”, zei Tim Davie, directeur-generaal van de BBC, in een verklaring. “In een conflict waar desinformatie en propaganda wijdverbreid zijn, is er een duidelijke behoefte aan feitelijk en onafhankelijk nieuws dat mensen kunnen vertrouwen.”

Dinsdag troffen Russische projectielen de belangrijkste radio- en televisietoren in Kiev. Oleksii Reznikov, de Oekraïense minister van Defensie, schreef op Twitter dat het doel van Rusland was “om het verzet van het Oekraïense volk en leger te breken”, te beginnen met “een verbroken verbinding” en “de verspreiding van massale VALSE berichten dat de Oekraïense landsleiders hebben ingestemd met overgave.”

De kortegolfradio is al tientallen jaren een hulpmiddel bij uitstek om luisteraars in conflictgebieden te bereiken, werd gebruikt om specifieke berichten af ​​te leveren aan soldaten in de Perzische Golfoorlog, om codes te verzenden naar spionnen in Noord-Korea en om tijdens de Koude Oorlog door het IJzeren Gordijn te dringen. Maar door modernere vormen van radio en internet is de kortegolf uiteindelijk uit de gratie geraakt; de BBC stopte 14 jaar geleden met haar kortegolfuitzendingen in Europa.

In de laatste week van februari is het aantal kijkers van BBC’s Oekraïense taalsite meer dan verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden tot 3,9 miljoen bezoekers, zei de omroep woensdag. De BBC biedt ook nieuws in het land via haar website, YouTube, Facebook, Twitter, Telegram, Viber en Espreso TV.

Lees het volledige New York Times artikel op
https://www.nytimes.com/2022/03/03/business/media/bbc-shortwave-radio-ukraine.html