Verdringt FT8 het gebruik van SSB en CW?

Digitale troepHet debat over de vraag of de populariteit van FT8 groeit ten koste van de SSB Phone- en CW-modi woedt op verschillende sociale-mediaplatforms en andere fora.

Radioamateurs met uiteenlopende individuele voorkeuren hebben vaak heel verschillende en tegenstrijdige opvattingen over de kwestie. Sommige mensen hebben de neiging om een doemscenario te voorspellen voor traditionele modulatiemethoden, terwijl anderen het rechtvaardigen als een natuurlijk evolutionair proces.

Op sociale-mediaforums die gewijd zijn aan amateurradio, lezen we constant over honderden FT8-contacten, terwijl er heel weinig wordt vermeld over de reguliere SSB-radiotelefonie, CW of andere traditionele modulatiemethoden… Het laat de indruk achter dat over het algemeen de amateurradiogemeenschap FT8 zou hebben omarmd en bijgevolg afstand hebben genomen van SSB-telefoon en CW… Tenminste, dat is de indruk die we krijgen van wat we tegenwoordig lezen.

Klopt bovenstaande veronderstelling?

Lees het artikel van Basu VU2NSB uit 2021 op
https://vu2nsb.com/ft8-ssb-phone-cw/