5MHz toewijzingen in Zuid-Afrika

5mhz_logoJe zou denken dat de toewijzing via de WRC-15 al wereldwijd geregeld is, maar niets is minder waar. Het Zuid-Afrikaanse SARL News meldt dat Namibië, eSwatini, Mozambique en Zimbabwe allen de WRC-15 5 MHz band toewijzing gebruiken, terwijl Kenya 5275-5450 kHz gebruikt.

Het SARL-nieuwsbericht zegt:

Radioamateurs wordt verzocht kennis te nemen van de verschillende 60 meter toewijzingen in Zuidelijk Afrika.

Zuid-Afrika heeft een toewijzing van 5350 kHz tot 5450 kHz en 5290 kHz voor WSPR-bakens. Namibië, eSwatini, Mozambique en Zimbabwe hebben de WRC-15-toewijzing van 5351,5 kHz tot 5366,5 kHz met 15 W EIRP.

Kenia heeft op secundaire basis 5275 kHz tot 5450 kHz. Dennis, ZS4BS heeft om officiële bevestiging gevraagd van Botswana, Lesotho, Angola, Zambia, Malawi en Tanzania over hun 60 meter toewijzing, maar daar is nog geen resultaat van bekend.

De 60m band zit qua propagatie tussen 80m en 40m in en is vooral bij het leger geliefd voor communicatie via NVIS. Om die reden was de weerstand tegen het toelaten van amateurs in deze band vanuit defensie in diverse landen dan ook groot: zij zagen hun favoriete band voor middellange afstandscommunicatie in gevaar. Vandaar de beperking van slechts 15kHz en 15W EIRP (althans: dat is de WrC-15 aanbeveling. Lang niet elk land heeft die vermogensbeperking). Deze band wordt m.i. veel te weinig gebruikt. In CW tref ik daar meestal de usual suspects, terwijl de band eigenlijk maar ruimte biedt aan één SSB kanaaltje, vanwege de indeling in CW, digitaal en spraak. Alleen in FT8 is nog weleens wat activiteit. De band is echter best de moeite waard om eens te proberen (en dan niet in FT8).