Langegolfzendstation in IJsland gestopt

Een lange golf radiozender in IJsland is stilgelegd en gesloopt, aangezien IJsland die vorm van uitzending geleidelijk stopzet.

 

Een politieteam stond in de buurt om toezicht te houden op de veiligheid toen een lange golf zender in Oost-IJsland werd uitgeschakeld en gesloopt.

De vernietiging van de 218 meter hoge mast, het op twee na hoogste bouwwerk van IJsland, vond eind februari plaats als gevolg van een afname van het aantal luisteraars naar lange golf radio-uitzendingen. De zender werd op 207 kHz geëxploiteerd door de IJslandse omroep RUV, die nu voorrang geeft aan FM. Een andere RUV-zender blijft nog wat langer werken in West-IJsland op 189 kHz. Dit is met 412 meter het hoogste bouwwerk van IJsland. Er zijn ook plannen om die zender te sluiten, zodra FM-uitzendingen alle functies van de korte golf zender vervangen. De gebruikers van lange golf zijn voornamelijk boeren met boerderijwerk, kleine vissersboten en reizigers op afgelegen plaatsen.

De impuls voor de verandering wordt gedeeltelijk gedreven door de IJslandse burgerbescherming en andere organisaties die de mogelijkheden voor noodmeldingen willen verbeteren. Die rol wordt overgedragen aan FM, dat in heel IJsland langzaam wordt opgewaardeerd. De gerichte ontwikkeling van het FM-systeem op minder bezochte locaties is in 2017 gestart en verloopt goed. Er zijn zenders op de hooglanden geplaatst, evenals grote zenders op belangrijke locaties voor zeevarenden. Back-up elektriciteitscentrales verminderen het risico op transmissieonderbrekingen als gevolg van weersomstandigheden en stroomuitval. De verwachting is dat alle langegolfuitzendingen voor eind 2024 worden stopgezet.