FCC zoekt richtlijnen voor een satellietoptie voor mobiele telefoons

Primitieve zenderEen recente stap van het Amerikaanse AT, de FCC, betekent dat steeds meer smartphonegebruikers ontdekken wat radioamateurs al weten: dat wanneer er geen aardse service is, extra dekking direct beschikbaar is via satellieten.

Smartphones kunnen binnenkort, indien nodig, een directe verbinding met satellieten maken, na een poging van de Amerikaanse Federal Communications Commission om richtlijnen voor een dergelijke service op te stellen. Hoewel verbindingen vanuit de ruimte al op beperkte basis een realiteit zijn met Apple-telefoons en in de maak zijn voor T-Mobile, SpaceX, Qualcomm en Iridium, zijn er nog steeds richtlijnen nodig om de regels voor een bredere implementatie uit te zoeken. Een recent ontwerpdocument van de FCC probeert dit soort aanvullende service te onderzoeken en hoe het zou moeten werken.

De FCC zei in een persbericht dat hiervoor toestemming van de aardse providers nodig is, zodat die een gelicentieerde werking kunnen bieden op een deel van het spectrum dat voor hen is gereserveerd. Telefoons zouden dan moeten overschakelen naar het satellietsignaal als er geen ander signaal beschikbaar is.