Universiteit van Würzburg: Lancering van de nanosatelliet SONATE-2

cubesatDe nanosatelliet SONATE-2 van de Universiteit van Würzburg zal vandaag, 4 maart 2024 om 22:05 UTC / 23:05 CET, in een lage baan om de aarde worden gelanceerd.

SONATE-2 zal AI-technologieën in de ruimte testen die mogelijk ook kunnen worden gebruikt in interplanetaire missies. Daarbij gaat het onder meer om het trainen van het systeem in de ruimte, wat tot nu toe uniek is. De satelliet zou bijvoorbeeld afwijkingen in een nieuwe omgeving moeten kunnen detecteren om later geologische, chemische of biologische activiteiten op lichamen in het zonnestelsel te kunnen detecteren.

SONATE-2 wordt bestuurd vanuit zijn eigen missiecontrolecentrum in Würzburg. Het eerste contact met de satelliet wordt verwacht op 5 maart 2024, kort na middernacht. De lancering en de eerste contacten met de satelliet zullen vanaf ongeveer 21.00 uur CET worden begeleid via een liveticker en livestream. Slechts een paar minuten na de scheiding van de raket wordt een baken met de roepnaam van de satelliet DP0SNX geactiveerd.

Bij het vliegen over de grondstations in Duitsland wordt telemetrie geactiveerd (437,025 MHz, 9k6 G3RUH GMSK, AX.25). Ontvangstrapporten kunnen worden verzonden naar sonate-2(at)uni-wuerzburg.de. Op de lange termijn komt er een SSTV-downlink op 145,880 MHz (Martin M1) en een APRS-digipeater in half-duplex-modus op 145,825 MHz up/down met 1k2 AFSK.