de PI4RAZ website


Home arrow Laatste nieuws arrow Nieuws archief arrow Supercondensator uit nanotubes


Feb 21, 2019 at 08:54 PM
Home
Laatste nieuws
Agenda
Over PI4RAZ
Technische artikelen
FAQs
News Feeds
Advanced Search
PI4RAZ Forum
PI4RAZ Logbook
Foto album
Ham Info
QSL kaartenbak
DX-cluster
JOTA cluster
Live Stream
MUF map
Tropo voorspelling
Agentschap Telecom
VERON
VRZA
Zoetermeer Award
Overig
Administrator
Blog
Contact Us
Links
Laatste Forum Topics
Login Form
Welcome, Guest. Please login or register.
21 February 2019, 21:54:10
Username: Password:
Login with username, password and session length

Forgot your password?
Banner
   Zonne  Rontgenstraling:     X-ray Status    Zonne Geomagnetisme:     Solar Geomagnetic Status
Supercondensator uit nanotubes Print E-mail
Geschreven door Administrator   
Mar 23, 2007 at 07:51 PM

supercapSupercondensator uit nanotubes

Supercondensatoren die in staat zijn om kortstondig zeer sterke elektrische stromen te leveren, kunnen nu gefabriceerd worden met behulp van microscopisch kleine koolstofbuisjes, z.g. nanotubes, met behulp van een techniek die ontwikkeld is door onderzoekers van de Universiteit van Californie.

Supercondensatoren zijn opslagvaten van elektrische energie die in staat zijn om zeer sterke stromen te leveren gedurende korte tijd. Hybride-elektrische en brandstofcel aangedreven auto's hebben dit soort hoge stromen nodig om te starten, en conventionele auto-accu's zijn niet in staat om die energie te leveren. Supercondensatoren zijn ook nodig in een breed gebied van elektronische en industriele toepassingen, indien daar een grote, snelle energiepuls vereist is.

Ning Pan, professor aan de universiteit van Californie ontwikkelde samen met postdoctoraal onderzoeker Chunsheng Du en Jeff Yeh van Mytitek Inc. matten bestaande uit koolstof nanotubes -- kleine opgerolde cylinders van koolstof die slechts een paar atomen in diameter zijn. Zij ontwikkelden een methode om de nanotubes op nikkelfolie aan te brengen zodat de nanotubes netjes naast elkaar komen te liggen en dicht opeen gepakt kunnen worden.

Conventionele "Faraday" condensatoren bewaren hun elektrische lading tussen reeksen door een isolator gescheiden geleidende platen. Volgens professor Pan vormen de nanotubes vanwege hun kleine afmetingen een enorme oppervlakte waar energie in opgeslagen kan worden.

De nieuwe supercondensatoren leveren een energiedichtheid van 30 kilowatt per kilogram (kW/kg), terwijl de huidige meest geavanceerde commercieel verkrijgbare condensatoren het met 4 kW/kg moeten doen. In andere laboratoria was men tot nu toe nog niet verder gekomen dan maximaal 20 kW/kg.

Zodra deze techniek beschikbaar wordt, mogen we dus nog kleinere (SMD) condensatoren verwachten met een grotere opslag van elektrische energie.

 


Meningen van lezers
Je moet je aanmelden of registreren om je mening te kunnen geven.

Laatst Gewijzigd ( Apr 27, 2007 at 09:43 PM )
Who's Online
Er zijn 149 gasten online
Praatpaal


U moet zich eerst aanmelden voor u berichten kunt plaatsen!
Maak hier een account aan!
Polls
FT8:
  

Call mutaties sinds vorige week

Newsflash

InternetOverheden en grote internet providers in Rusland zijn van plan om het land los te koppelen van het internet als onderdeel van een gepland experiment dat gericht is op de nationale veiligheid, zegt het Russische nieuws agentschap RosBiznesKonsalting (RBK).

 

 

Geef je mening (0 meningen)
Lees meer... 

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.
Design by Mamboteam.com | Powered by Mambobanner.de