de PI4RAZ website


Home arrow Laatste nieuws arrow Nieuws archief arrow Elektromotor zonder weekijzeren kern


May 21, 2019 at 05:13 AM
Home
Laatste nieuws
Agenda
Over PI4RAZ
Technische artikelen
FAQs
News Feeds
Advanced Search
PI4RAZ Forum
PI4RAZ Logbook
Foto album
Ham Info
QSL kaartenbak
DX-cluster
JOTA cluster
Live Stream
MUF map
Tropo voorspelling
Agentschap Telecom
VERON
VRZA
Zoetermeer Award
Overig
Administrator
Blog
Contact Us
Links
Laatste Forum Topics
Login Form
Welcome, Guest. Please login or register.
21 May 2019, 05:13:36
Username: Password:
Login with username, password and session length

Forgot your password?
Banner
   Zonne  Rontgenstraling:     X-ray Status    Zonne Geomagnetisme:     Solar Geomagnetic Status
Elektromotor zonder weekijzeren kern Print E-mail
Geschreven door Administrator   
Mar 14, 2019 at 12:46 PM

Alva-MotorsEen 3D-geprinte elektromotor met een stator zonder weekijzeren kern. Dat is de noviteit waarmee de Noorse startup Alva Motor Industry de markt wil gaan veroveren.

 

 

Bij een gangbare elektromotor zorgt de kern voor het bijeenhouden van de koperen wikkels van de stator. Een nadeel is dat het onderdeel zwaar is, wat ten koste gaat van het rendement, terwijl de ijzeren kern ook trillingen en lawaai kan veroorzaken. ‘De stator van onze motor is gemaakt van koperen wikkels, die op een cilindrische mal hun vorm hebben gekregen, en die we vervolgens hebben laten uitharden in epoxyhars ‘, verduidelijkt Jørgen Selnes, oprichter en directeur van het in Trondheim gevestigde bedrijf. ‘Het resultaat is dat er een zelfdragende structuur is ontstaan zonder het gebruik van een skeletconstructie.’ Volgens Selnes heerst er in het algemeen een misvatting dat een ijzeren kern met daaromheen koperen wikkels, ofwel een spoel, in een elektromotor noodzakelijk zou zijn om de magnetische flux te creëren. Hij verwijst naar de lorentzkracht, die een verband legt tussen de kracht op een bewegende lading en het heersende elektromagnetisch veld.

Volgens Selnes is het echter prima mogelijk om ook zonder een weekijzeren kern een stator te ontwikkelen. Sterker nog: hij stelt de elektromotor van Alva Motor Industry tot aanzienlijk minder energetische verliezen in de stator leidt, met als gevolg dat de efficiëntie van de motor tussen de 95 en 98 % kan liggen.

Ook bijzonder is dat het bedrijf de motoren gaat fabriceren met behulp van een 3D-printtechniek met metalen vezels. Het gaat om een gepatenteerde techniek, onder de naam Fiberprinting. Selnes: ‘De reden dat we deze techniek gebruiken, is vanwege de hoge flexibiliteit die deze eenvoudige en schaalbare productiemethode biedt voor het maken van ijzerloze stators. IJzerloze stators met een hoog vulgehalte zijn moeilijk te fabriceren, met name wanneer het gaat om motoren van 1 kW of meer.’

Inmiddels heeft Alva Motor Industry, dat drie jaar geleden lanceerde, twaalf mensen in dienst. In mei lanceert het bedrijf officieel zijn innovatieve producten. In eerste instantie gaat het om motoren voor drones, windturbines en actuatoren. Productie start naar verwachting in augustus.

 


Meningen van lezers
Je moet je aanmelden of registreren om je mening te kunnen geven.

Laatst Gewijzigd ( Apr 15, 2019 at 10:23 AM )
Who's Online
Er zijn 73 gasten online
Praatpaal


U moet zich eerst aanmelden voor u berichten kunt plaatsen!
Maak hier een account aan!

Call mutaties sinds vorige week

Newsflash

DX-logoDX-tips

De DX-tips voor de week van 17 - 24 mei

 

 

Geef je mening (0 meningen)
Lees meer... 

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.
Design by Mamboteam.com | Powered by Mambobanner.de