De wonderbaarlijke comeback van AO-7

AO7

ao7De wonderbaarlijke comeback van AO-7

Net als een Timex horloge loopt-ie nog steeds. We hebben het hier over de AO-7 amateur satelliet welke een van de eerste satellieten was waar radioamateurs over konden beschikken.

 

De Amsat OSCAR 7 amateur satelliet werd op 15 november 1974 gelanceerd met een Delta raket vanaf Vandenberg Air Force Base, Lompoc, California. In 1981 stopte hij ermee als gevolg van problemen met de accu's. Maar op 21 juni 2002 kwam hij spontaan weer tot leven. En sinds dit wonderbaarlijke herstel van zijn accu problemen is AO-7 weer beschikbaar voor de amateurwereld.

De satelliet staat meestal in Mode A en daarmee kunnen diverse SSB QSO's tegelijk gevoerd worden. Mode A gebruikt een uplink tussen 145.850 en 145.950 MHz en een 10 meter downlink van 29.400 tot 29.500 MHz . Deze transponder is linear, niet-inverterend (geen omkering van USB naar LSB).

Diverse rapporten van het omschakelen van mode A naar B zijn geverifieerd. Mode B heeft een uplink van 432.125 tot 432.175 MHz en een downlink van 145.975 tot 145.925 MHz. Maar er zit een probleempje aan het gebruik van Mode B. Als gevolg van veranderingen in de Amateur Service en Amateur Satellite Service worden er vraagtekens geplaatst met betrekking tot het amateurgebruik van AO-7 mode B, met name of het gebruik op die frequenties nog wel toegestaan is. De uplink frequentie is namelijk nog van vóór de toewijzing op de WARC '79 door de International Telecommunications Union van 435 tot 438 MHz als uplink voor amateur satelliet gebruik. Dat betekent dat de uplink nu in het 70cm zwakke-signalen segment zit. Potentiële gebruikers moeten zich realizeren dat als ze de Mode B uplink gebruiken naar een satelliet, ze niet langer onder de Amateur Service vallen maar onder de Amateur Satellite Service. En dus de Amateur Satellite Service regels aan moeten houden. Vandaar dat de uplink naar AO-7 mogelijk illegaal is omdat de Amateur Satellite Service niet toegestaan is op 432.1 MHz.

Maar in Mode A heeft AO-7 een veel grotere "footprint" (het oppervlak wat hij met zijn antennes bestrijkt)  dan AO-51 en is ook veel langer in beeld. En je kunt er met de meest eenvoudige apparatuur al gebruik van maken, meer dan met enig andere rondvliegende amateursatelliet. Apparatuur die bijna elke amateur in de wereld wel heeft staan.

Dus afstoffen die UHF ontvangers en 2 meter SSB zenders of transverters en probeer eens een verbinding te maken over die goeie ouwe AO-7. het kost misschien wat meer moeite om 'm te gebruiken, maar het is leuk om te doen en geeft een hoop voldoening.