Elektuur Reflow oven

Oven

OvenElektuur Reflow oven

Zoals ik van de week schreef, is het hobbyblad Elektuur begonnen aan een artikelenreeks over een zelf te bouwen spectrumanalyser/wobbelaar. Daarin wordt gebruik gemaakt van SMD (Surface Mounted Device) technologie; onderdelen die je niet door de print heen steekt, maar op het oppervlak van de print zelf soldeert. Meestal kan je dat met een fijn soldeerboutje wel af, maar bij deze opzet niet meer.

 

In de zojuist verschenen oktober-uitgave van Elektor wordt naast de wobbelaar uitgebreid aandacht besteed aan de Elektor SMT-reflow-oven, een onmisbaar hulpmiddel voor het zelf maken van printen met SMD's. Om je een indruk te geven van de wijze waarop je zelf zo'n print kunt samenstellen en vervolgens 'bakken' in deze speciale oven, heeft Elektuur een korte videoclip opgenomen die te bekijken is op YouTube. In deze clip ziet je hoe Elektor-ontwerper Chris Vossen een print van soldeerpasta voorziet, vervolgens de SMD's plaatst en de print dan in de oven 'afbakt'. Als voorbeeld is een TBLCF programmer-board genomen dat beschreven is bij het Elektuur DigiButler-project in mei 2008.

Reflow ovenDe Elektor SMT-reflow-oven is geschikt voor het soldeerwerk in vrijwel alle projecten met SMD’s. Hij is ideaal voor laboratoria, onderwijsinstellingen, productiewerk op kleine schaal en… voor de serieuze elektronicahobbyist. Deze oven is overal op zijn plaats waar SMD-printen geproduceerd moeten worden met verschillende grootte, componenten en soldeermaterialen. De gebruikersinterface bestaat uit een LC-display en vijf drukknoppen op de voorkant van het apparaat. Vanaf nu kan iedereen zelf schakelingen met SMD’s maken!

Je kunt de oven nu al bestellen, dan heb je hem begin november in huis. Snelle beslissers krijgen bovendien een korting van 100 Euro en betalen slechts 995 Euro (+ verzendkosten) wanneer de bestelling vóór 1 november wordt geplaatst. Tot zover de wervende advertentietekst van Elektuur. En daar haak ik af. Want €995 is voor de meesten van ons niet "slechts". Dat is serieus geld; zowat een maandsalaris. Dan kan je 100 keer "serieus" hobbyist zijn, het lijkt erop dat de Elektuur niet meer is wat het voor mij was: de springplank naar de techniek met eenvoudige, betaalbare schakelingen met op de hoek verkrijgbare onderdelen. Dat stadium is Elektuur kennelijk ruim gepasseerd.

Er is ook goed nieuws: Paul PA3DFR beschikt over een reflow oven. Dus als je eraan denkt de wobbelaar/spectrum analyser te gaan bouwen en geen €995 voor een oven hebt, dan kan hij je wellicht helpen met "afbakken".

Voor de geïnteresseerden hier de links naar de Elektuur oven:

Videoclip: www.youtube.com/watch?v=BiwTMKF2CGw
Meer info: smt-oven