Australie zet groot in op DAB+

dabpluslogo

dabpluslogoAustralie zet groot in op DAB+

De eerste DAB+ digitale radiozenders zijn aangekomen in Australie. Op dit moment worden in het totaal zestien zenders geinstalleerd op diverse sites in de vijf grote steden Sydney, Melbourne, Adelaide, Brisbane en Perth.

 

 

Naast de zenders is ook andere DAB+ apparatuur zoals monitors en multiplexes gearriveerd, en de antennes worden momenteel in Melbourne gebouwd.

Australie krijgt daarmee een van de meest efficiente en moderne digitale radio netwerken van de wereld, als resultaat van de inspanningen van het Commercial Radio Australia (CRA) Digital Technical Advisory Committee gedurende de laatste jaren, en de samenwerking bij het onderzoek door zowel industrie als overheid.

Door het in gebruik nemen van de DAB+ infrastructuur krijgen de omroepen de gelegenheid om meer stations in de lucht te brengen met digitale kwaliteit, een pauze en terugspoel functionaliteit plus een soort lichtkrant a la RDS met nieuws, sport en weersinformatie. Tevens kan een foto van de presentator overgestuurd worden, of de cover van een CD, en zelfs bewegende plaatjes.

De verwachting is dat digitale radio in mei 2009 beschikbaar zal zijn.