Braziliaanse satellietpiraten gearresteerd

Piraat

piraatBraziliaanse satellietpiraten gearresteerd

Men vermoedde al jaren dat een aantal Braziliaanse radio amateurs illegaal gebruik maakte van diverse Amerikaanse satellieten om onderling te communiceren. Recent zijn nu 39 personen aangehouden waarvan er een aantal nog vastzitten, en is een hoop zelfgebouwde apparatuur in beslag genomen door de Braziliaanse autoriteiten.

 

Deze week, medio maart, werd een man gearresteerd in Unai in het noordwesten van de staat Minas en beschuldigd van het bouwen van apparatuur waarmee gebruik gemaakt kan worden van een aantal militaire satellieten zoals FleetSat-8 and UFO.

De rest van de Braziliaanse gearresteerden waren allemaal gelicenseerde radioamateurs en hadden antennes gericht staan op deze satellieten. Zij waren regelmatig te horen op diverse frequenties, zelfs hier in Europa.

De hele operatie, onder de toepasselijke codenaam  "Operation Satellite" werd uitgevoerd door de Braziliaanse federale politie en het Amerikaanse ministerie van defensie welke bijna precies de locatie van elke piraat aan wist te geven.

De verdachten kunnen een gevangenisstraf van 2 tot 4 jaar tegemoet zien, afhankelijk van de lokale wetgeving in Brazilië. Behalve de bouwer van de apparatuur zijn er meer dan 20 verdachten aangehouden in de staten Minas Gerais, Goias, Tocantins, Mato Grosso do sul, Mato Grosso en Santa Catarina.

Dit soort piraterij is in Brazilië erg populair. Men probeert al jaren om zelfgebouwde apparatuur te gebruiken op de uplink frequentie van deze Amerikaanse satellieten, en op die manier onderling kontakt te houden over het uitgestrekte Brazilië.

Google maar eens (bijvoorbeeld op "pirates on satcom" of iets wat daar op lijkt) en je zal zien dat er een hoop over geschreven is.

Er staan ook diverse videos op youtube over dit onderwerp.

Een opname van een Braziliaans TV-station over dit onderwerp vind je bijvoorbeeld op:

http://www.radioaficionados.info/253mhz.html