Amerika zet rem op bami-porto’s

jingtong

jingtongAmerika zet rem op bami-porto's

Ook in Amerika heeft men de goedkope bami-porto's ontdekt. De Amerikaanse versie van het AT, het FCC, wijst er echter op dat import van deze porto's en het gebruik ervan illegaal zijn.

 

De goedkope VHF en UHF transceivers die in China gemaakt worden en die zenden in de 2 meter en 70 centimeter band worden gekocht bij overzeese dealers en vervolgens naar de VS gestuurd. Dat blijkt niet toegestaan te zijn omdat deze apparaten geen FCC typekeuring hebben en dat krijgen ze ook niet omdat ze ontworpen zijn om zo uit de doos uit te zenden op frequenties die buiten de Amerikaanse amateurtoewijzing liggen.

De desbetreffende porto's worden geleverd onder de namen Puxing, FDC, Wouxon, en nog een rits andere namen. Ze worden voornamelijk verkocht op E-Bay en vergelijkbare veilingsites voor prijzen die variëren van $30 tot $80 plus transport. De meeste advertenties zijn van dealers uit Taiwan of Hong Kong hoewel er ook nog wel anderen zijn uit de Aziatische regio.

Het is voor de Amerikanen uitermate aantrekkelijk om dit soort goedkope apparatuur te importeren, zeker als je de prijzen afzet tegen wat amateurmerken als Yaesu en Icom voor hun producten rekenen. Hier in Nederland zijn de regels een tijd terug al sterk versoepeld en zijn wij zelf verantwoordelijk voor het binnen de band blijven van je zender en de harmonischen daarvan. Maar in Amerika is het allemaal nog wat strakker geregeld en mag het gewoon niet. Houd er dus rekening mee als je de JingTong of de Puxing in de koffer gooit voor de vakantie, dat het in andere landen wel eens verboden kan zijn om over apparatuur te beschikken die buiten de amateurbanden kan zenden. Ook porto's die netjes binnen de band zenden maar over een breedband ontvanger beschikken, kunnen je in sommige landen in de problemen brengen, omdat je met dat soort breedband ontvangers potentieel berichten van de overheid (politie) zou kunnen ontvangen (Griekenland bijvoorbeeld) . Let dus goed op dat de apparatuur die je meeneemt in het land van bestemming toegestaan is!