Klacht over valse rapporten afgewezen

cq-contest

cq-contestKlacht over valse rapporten afgewezen

Waar je je al niet druk over kunt maken. Op 6 mei diende Jack Najork, W5FG, uit het Amerikaanse Texas, een klacht in bij de Amerikaanse uitvoering van het AT, het FCC, betreffende de rapporten die tijdens contesten door amateurs gegeven worden.

 

Najork had in het bijzonder gevraagd aan de commissie om de American Radio Relay League (zeg maar de Amerikaanse Veron/VRZA) een straf op te leggen voor het niet optreden tegen of het ontmoedigen van wat hij "valse 5-9 rapporten" noemt.

Maar de commissie stelt zich op het standpunt dat ze er niet is om amateur contesten te reguleren. Integendeel: van de radio-gemeenschap wordt verwacht dat zij dat zelf doet. Op basis daarvan heeft de FCC de petitie naast zich neergelegd en Najork laten weten dat hij zijn bedenkingen maar direct bij de diverse organisatoren van de contesten neer moet leggen.

En om snuggere opmerkingen voor te zijn: Nee, dit is geen verlate 1-april grap… De petitie is officieel door de FCC geregistreerd onder Docket nummer DA No. 09-1378.

Je kunt de afwijzing van de petitie lezen op:
http://hraunfoss.fcc.gov/edocs_public/attachmatch/DA-09-1378A1.doc

Ik kan me er wel iets bij voorstellen… Hoe vaak heb je niet meegemaakt dat je een aantal malen je call en/of volgnummer moest herhalen voor je tegenstation en vervolgens 59(9) als rapport kreeg. Maar bij een contest gaat het helemaal niet om het geven van een betrouwbaar rapport – de verbinding moet geslaagd zijn en dat is-ie als de benodigde gegevens uitgewisseld zijn. Het rapport is daarin overbodige ballast.

Het is wat anders als ik experimenten aan het doen ben met eindtrappen/tuners/antennes en dergelijken. Dan wens ik een betrouwbaar rapport omdat ik wil weten of de ene antenne het beter doet dan de andere, of dat tunen uitmaakt, of dat het in/uitschakelen van mijn eindtrap uitmaakt. En zelfs dan is een rapport meestal maar een relatieve indicatie (sterker/zwakker) omdat er maar héél weinig sets zijn die accuraat sterkte aanwijzen gerelateerd aan de microvoltjes op de antenne-ingang. De actie van meneer Najork heeft dan ook – om het netjes uit te drukken – veel weg van het copuleren van mieren…